Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Німеччини ухвалив новий проект міграційного законодавства


Надія Кандиба Німеччина, 29 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Правозахисники піддали критиці заплановану в Німеччині реформу міграційного законодавства. Після тривалої суперечки між партнерами правлячої коаліції кабінет міністрів ухвалив відповідний законопроект. Правозахисна організація Pro Asyl вважає, що нові зміни «спрямовані проти іноземців».

«іноземці, яких терплять»
Головні зміни в майбутньому міграційному законі стосуються права на перебування в Німеччині втікачів, яким відмовили в наданні політичного притулку, але з тієї чи іншої причини їх не висилають на батьківщину. Таких осіб німці називають буквально «іноземці, яких терплять». Зараз таких іноземців без статусу нараховується близько 170 тисяч.

Автори законопроекту стверджують, що, згідно з новим законом, 100 тисяч іноземців без статусу, тобто, більше половини – проживши 4 роки в Німеччині, зможуть отримати право на постійне проживання. Головна передумова: до кінця 2009 року вони повинні знайти собі роботу. Саме цей момент викликав найбільшу критику з боку правозахисників. Громадська організація Pro Asyl побоюється, що внаслідок такого правила без статусу й надалі можуть залишитися старі, хворі й інваліди, які не в стані самі себе забезпечувати.

Керівник МВС переконує у перевагах запропонованих змін

Законодавці, у свою чергу, вказують передусім на переваги нових правил. Міністр внутрішніх справ Німеччини Вольфґанґ Шойбле заявив: «Цей законопроект допоможе, і це є важливим моментом – покращити мирне співіснування людей різного походження й тих, хто в цій країні давно живе».

Як зауважив міністр внутрішніх справ, майбутній закон також унеможливить фіктивні й примусові шлюби серед мігрантів. Саме так він пояснив правило, згідно з яким, родини іноземців можуть з‘єднуватися в Німеччині тільки тоді, коли членам подружжя вже виповнилося 18 років, і якщо той, хто приїздить із-за кордону володіє елементарними знаннями німецької мови.

Вольфґанґ Шойбле сподівається, що новий міграційний закон також допоможе уникнути перевантаження соціальних систем. Іноземці, які претендують на дозвіл на постійне проживання, зобов‘язані відвідувати інтеграційні курси. Хто такі курси не відвідуватиме, той має рахуватися зі скороченням фінансової допомоги і навіть грошовими штрафами. Ну, а щоб підвищити рівень безпеки, планується запровадити суворіші ідентифікаційні заходи під час видачі німецьких віз, які видаватимуть, скажімо, беручи відбитки пальців.

Законопроектом обурені не лише правозахисники, але й опозиція

Критика пролунала не тільки з боку правозахисників, але й опозиції. Голова фракції «Союзу 90/Зелених» у Бундестазі Ренате Кюнаст зазначила: «Річ у тім, що сильно обмежиться об‘єднання родин. Слід очікувати нових санкцій і суворіших правил для висилання з країни».

Представники правлячої коаліції не розділяють таких побоювань. Міністр внутрішніх справ Німеччини Вольфґанґ Шойбле висловив сподівання, що Бундестаґ і Бундесрат не зволікатимуть із ухваленням нового законопроекту.

Матеріали до теми:

• ЄС пoсилює боротьбу з нелегалами.
XS
SM
MD
LG