Доступність посилання

ТОП новини

"Розпустити не можна залишити" – указ про розпуск парламенту готовий і тільки чекає президентського автографа


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Чи вийдете Ви на Майдан? /images/photo/SL_29.03.2007_n1.jpg Майя Вячеславівна Діброва, філолог, викладач рос мови, 65років: - Я не вийду і вважаю, що це не спосіб вирішення державних проблем. Ми ще не прийшли до тями після революції 1917 року. Можна боротися словами, має бути культура спілкування, якою не володіє нині ніхто з українських політиків...І мені дуже соромно за них перед світом, який вірив у нашу демократію, а ми показали - дерибан. /images/photo/SL_29.03.2007_n2.jpg Антоніна, 23 роки, логопед: - Якщо чесно, не вийду. Взагалі політикою не цікавлюся. Нема бажання... /images/photo/SL_29.03.2007_n3.jpg Олександр, студент, 18 років: - Думаю, що можна вийти. Я перший раз не був, я ще не жив у Києві. Хоча такого розмаху як тоді не буде, маловірогідно, вже якось всі заспокоїлися... /images/photo/SL_29.03.2007_n4.jpg Генадій Бурав Кін, поет з Мінська: - Майдан повинен перемогти. І якщо для цього потрібен Майдан-2, яза те, щоб він був. /images/photo/SL_29.03.2007_n5.jpg Валентина, студентка, 19 років: - Ми не стояли перший раз... Мабуть вийдемо... Віола Бурда, Микита Моїсеєв /images/photo/NU_antiRada_29.03.2007_1.jpg Пікет з вимогою розпуску Парламенту (© RadioSvoboda.Ua) Секретаріат Президента готовий будь-якої миті надати Главі Держави на підпис указ про розпуск Верховної Ради. Про це заявив голова Секретаріату Віктор Балога. Ця тема не нова - про дострокові вибори говорять з минулого літа. Однак рішучість лідерів опозиції та лідерів коаліції у спротиві подібним указам дають привід думати що цього разу все серйозно. Чи вистичить політичної волі у Президента розпустити парламент? Чи достатні юридичні підстави, що з цього приводу думають у команді Віктора Януковича і чи хочуть громадяни виходити на другий Майдан?

Юридична підстава розпуску Ради - невчасно сформована коалція та участь у ній окремих депутатів, а не фракцій, як це передбачено Конституцією (йдеться про “перебіжчиків” з БЮТ та Нашої України). Прес-служба Президента вже розповсюдила заяву Ющенка, у якій він (після чисельних спроб домовитися з коаліціянтами) оголошує висновок:

Виступ Віктора Ющенка під час поїздки до Луганської області
29 березня 2007 р.
(prezident.gov.ua)
"Час безрезультатних "круглих столів" минув. Політики повинні нести відповідальність. В іншому випадку своє слово скаже український народ...це не просто коаліційне переродження, а неприхована ревізія волі українських виборців, порушення Конституції і пряма дорога беззаконня....Сукупність таких дій створює підстави для визнання антиконституційним характер роботи парламентської більшості і нелегітимною діяльність Уряду України".

Єдиним органом який може виносити вирок "конституційності" чи "неконституційності" Парламенту є Конституційний Суд, а він поки що мовчить - такий один з аргументів Партії Регіонів. Крім того, аби розпустити Раду Президент, за Конституцією, має попередньо зустрітись з прем’єром, спікером та головами фракцій - повідомив Радіо Свобода депутат-регіонал Володимир Сівкович, і це – пряма вимога, яку порушити неможна. А галас, який зчинився після заяви Секретаріату, нічого не означає – вважають в Партії Регіонів :

“Ну, в нас кожний день шум, і толку з цього? Тимошенко кричить, верещить, в неї істерика, так що – всім швидко знімати штани і готовиться? Все, що є неконституційним і незаконним, є злочинним. От і все”.

Віце-спікер Адам Мартинюк зачитав проект указу про розпуск парламенту на позачерговому – екстреному – засіданні Верховної Ради, хоча за кілька хвилин до того казав, що проекту указу немає і “бути не може”. Зокрема, документ передбачає, що дострокові вибори до парламенту мають відбутися 27 травня 2007 року.

Прем’єр Віктор Янукович, який у розпуск парламенту не вірить, планує зустрітись із Президентом напередодні опозиційних мітингів і сподівається на порозуміння. А це - чергові переговори. Віктор Ющенко втомився від переговорів і вбачає у прагнені коаліції поповнити свої лави до трьохсот членів, загрозу перевороту.

Результат переговорів з коаліціянтами, якщо Ющенко на них погодиться, яких важко передбачити, враховуючи досвід попередніх нескінченних консультацій - каже в інтерв’ю Радіо Свобода політолог Андрій Єрмолаєв. Однак інший варіант - призначення Президентом дострокових виборів - теж не панацея, оскільки породить купу інших проблем - вважає Андрій Єрмолаєв:
Мітинг на Майдані з вимогою розпуску Верховної Ради
(© RadioSvoboda.Ua)


“Не тільки коаліція, а й інші депутати не сприймуть таке рішення президента – розпуск парламенту, і тоді політичний конфлікт переросте в кризу влади...Є загроза, що дострокова передвиборча парламентська кампанія переросте в антипрезидентську кампанію – спочатку інформаційну, а потім і виборчу, стимулювання сепаратистських настроїв...”

Опозиція вже теж виробила певний план дій - вона виводить у суботу людей на Майдан Незалежності у Києві. Коаліціянти теж не гальмують і запрошують своїх прибічників з регіонів-тож буде подвійна акція протесту. Переходи депутатів у коаліцію Президент називає “узурпацією влади”. Оточення президента досить однозначно стверджувало, що указ про розпуск Ющенко підпише. Однак сам Гарант, хоч і стверджує що час переговорів минув, лишив стежину для відступу – і пропонує 2 варіанти: “бажаний і найкращий – остудити гарячі голови і привести всі дії в парламенті по формуванню більшості на професійній основі. Якщо такий варіант комусь здається неоптимальним, тоді проводимо дострокові парламентські вибори - ідіть, апелюйте до громади, якщо вона вам так довіряє і так любить, тоді можна говорити про створення такого типу більшості в українському парламенті ”.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG