Доступність посилання

ТОП новини

Чи слід полякам розпрощатись із «помаранчевим сентиментом» до України?


Єва Поштар Варшава, 27 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Полякам слід розпрощатись із «помаранчевим сентиментом» до України. Треба миритись із політичним статус-кво над Дніпром і з українцями розмовляти мовою економічних аргументів. Такі тези щораз частіше звучать з боку польських експертів у справах східної політики. Чи поляки прислуховуватимуться до таких «пропозицій»?

Віктор Ющенко та Олександр Квасневський під час польсько- українського економічного форуму у Гданську 30 червня 2005 р. (aрхів)
Польський впливовий експерт у справах східної політики Бартломєй Сєнкевич на сторінках щоденника «Дзєннік» надрукував статтю «Між Брюсселем та Москвою». Текст набув чималого резонансу серед політичних оглядачів у Польщі.

Пан Сєнкевич пише: «Коли Польща все ще роздумує про перемогу Ющенка над промосковським Януковичем, Росія повертає собі чергові сегменти впливу в Україні. А в Європі ніхто, крім нас, тим не журиться».

«Помінялась політична обстановка і в Україні, і в Польщі»

«Втрачаємо Україну за рахунок Росії», – зазначає вже політичний оглядач Блажей Довгельський. Чи на українсько-польські відносини треба дивитися з такої перспективи? Про це Радіо Свобода і запитало в публіциста економічного відділення газети «Дзєннік» Блажея Довгельського.

«Поляки надалі живуть Помаранчевою революцією, забувають, що від тієї пори минуло вже чимало часу. Помінялась політична обстановка і в Україні, і в Польщі. Інша ситуація в економіці. Польські політики не вміють скористатися з цього», – каже пан Довгельський..

За його словами, «Україна не буде весь час простягати руку польським підприємцям. Вона повернеться обличчям до інших: на сході, чи далі на заході. На мою думку, сьогодні відносини між прем''єром Віктором Януковичем та канцлером Ангелою Меркель набагато кращі, ніж із нашим прем''єром Ярославом Качинським».

Не варто згадувати лише про минуле

Радіо Свобода запитало і про сьогоднішні проблеми українсько-польського діалогу.

Блажей Довгельський: «Я часто зустрічався з українськими політиками владного табору. Вони не один раз вказували на погане відношення до них з боку польських політиків, навіть легковажне. У свою чергу польські політики закидають українцям нестійкість і нерішучість».

Р.С.: Чи існує спосіб щоб розв''язати цей гордіїв вузол?

Блажей Довгельський: «На мою думку, коли обидві сторони надалі згадуватимуть про минуле – не дійде до порозуміння. Бачимо, що Віктор Янукович змінюється, також його проросійське оточення змінює ставлення до ЄС. На мою думку, найкраще, що можна зараз вчинити для покращання наших відносин – це покинути сентименти доби помаранчевої революції».

Польські коментатори вказують, що в Україні зміна політичного балансу сил між Президентом Віктором Ющенком та прем''єром Віктором Януковичем доведе до того, що і Польща змінить свою східну політику.
XS
SM
MD
LG