Доступність посилання

ТОП новини

Лондон просить ООН допомогти у звільненні британських моряків, затриманих Іраном


Олекса Семенченко Лондон, 29 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Протистояння навколо затриманих Іраном британських моряків зростає. Британія призупинила весь «двосторонній бізнес» з Іраном, а Іран показав затриманих моряків і морських піхотинців по телебаченню. Британське МЗС різко розкритикувало цей крок. Тим часом, британський уряд попросив Раду Безпеки ООН, аби вона зажадала від Ірану негайного звільнення затриманих. Іранська влада затримала їх минулого тижня.


Посол Південно-Африканської Республіки в ООН Думісані Кумало, який нині головує у Раді Безпеки, повідомив, що проект заяви, яку запропонувала Великобританія обговорять вже у четвер.

У чиїх водах перебували британські моряки?

Між британським та іранським урядами точаться суперечки щодо того, в чиїх саме водах було затримано моряків. Британці кажуть, що це сталося на території Іраку, а тому дії Ірану є незаконними. Іранці ж наполягають на тому, що британський корабель був у їхніх територіальних вод.

Тимчасом уповноважений ЄС з питань зовнішньої політики Хав’єр Солана, виступаючи на сесії Європарламенту у Брюсселі висловив сподівання, що цю проблему скоро вирішать: "Сподіваємося, що в наступні кілька днів і тижнів ми зможемо разом із лідерами Ірану не лише розв''язати проблему щодо Великої Британії, але й знову розпочати переговори, які могли б призвести до остаточного вирішення ядерної проблеми".

При цьому Солана також засудив захоплення моряків і зажадав їх негайного звільнення.

Іран попереджає, щоб не «тиснули»

Зі свого боку, Тегеран попередив, що дальший тиск з боку Великої Британії здатний лише відстрочити звільнення моряків. Секретар Ради національної безпеки Ірану Алі Ларіджані заявив, що у цій справі Іран може піти, як він висловився "правовим шляхом".

Іран також натякнув, що може допустити до моряків британських дипломатів. Поки що, всі вимоги британської сторони зустрітися з затриманими були відкинуті.

Британська влада розгорнула широкомасштабну кампанію в засобах масової інформації, використовуючи різні технічні засоби, щоб довести, що корабель в центрі протистояння, знаходився в територіальних водах Іраку.

Тегеран хоче компенсувати свою поразку в Раді Безпеки?

Деякі аналітики стверджують, що, вимагаючи визнання провини з боку Великобританії, Іран, схоже, розглядає це протистояння, як справу національної гордості та честі.

Варто нагадати, що Іран захопив британських моряків після того, як зазнав поразки в Раді Безпеки ООН щодо своїх ядерних планів.

У 2004 році, Іран також захопив 8 британських моряків, які проводили маневри. Тоді їх також звинуватили у нелегальному переході в іранські води. Але після чотирьох днів завзятих переговорів, Іран відпустив усіх затриманих.

Матеріали до теми:

• Іранське телебачення показало затриманих британських моряків • Великобританія перериває будь-які відносиниз Іраном, доки він не звільнить затриманих британських моряків • Іран затримав 15 представників військово-морських сил Великобританії у Перській затоці • Знову про іранську ядерну програму і нові санкції щодо Тегерана • «Їм не потрібен задній хід, їм потрібна кнопка СТОП», – держсекретар США про Іран.
XS
SM
MD
LG