Доступність посилання

ТОП новини

У разі вета Росія втрачає вплив на події в Косові, вважає директор Косовського відділення Радіо Свобода Мелазім Коці


Людмила Ваннек Прага, 30 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Доля краю Косова знову у фокусі міжнародної уваги. План ООН – надати Косову незалежність під міжнародним контролем – підтримав тепер Європейський парламент. Ми вже повідомляли, що цей план, автором якого є посланець ООН Марті Ахтісаарі, включає в себе передусім прямі контакти Косова з міжнародними фінансовими організаціями, щоб забезпечити відбудову краю. Категорично проти суверенітету Косова виступає Сербія, яку активно підтримує Росія. А 3 квітня у Раді Безпеки почнуть обговорювати долю Косова.

Європарламент підтримав план ООН щодо Косова переважною більшістю голосів. Документ, розроблений посланцем ООН Марті Ахтісаарі, має надати провінції фактично всі атрибути державності. Єврокомісар із зовнішньої політики і безпеки ЄС Хав’єр Солана заявив, що цей проект надання Косову так званого «контрольованого суверенітету» є «найважливішою місією Євросоюзу в його історії».

Зовсім іншої думки дотримується міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров: «Неможливо цей конфлікт врегулювати, якщо не домагатися подолати розбіжності між сторонами. Пан Ахтісаарі вирішив їх проігнорувати. Гадаю, що у нього нічого не вийде», — заявив Лавров у четвер у Москві.

Директор Косовського відділення південнослов’янської редакції Радіо Свобода Мелазім Коці дотримується іншої думки щодо того, «вийде чи ні»: «Лавров каже, що план Ахтісаарі не матиме успіху. Але Росія не каже конкретно, що накладе вето. Вони вимагають додаткових переговорів між Пріштиною та Белградом. Я припускаю, що Росія і далі буде блокувати план Ахтісаарі, не погодиться з новою резолюцією Ради Безпеки, але врешті все ж буде триматися нейтральної позиції».

Чому ж Росії не вигідно накласти вето?

«Бо в цьому випадку Росія втрачає вплив на події в Косові. У Разі вета відкривається так званий план «Б». Це значить визнання Косова з боку Сполучених Штатів і багатьох держав ЄС. А це ставить Росію в позицію захисту. Вона ж хоче себе у цій кризовій ситуації показати знову, що вона – сила на світовій сцені. Це Росії не вдалося під час інтервенції НАТО у Косові у 1999-му році, цього ж разу вона захоче такий статус втримати. А за умови вета вона це втратить і перед усім світом стане зрозуміло, що вона не може впливати на розвиток і вирішення кризи», — вважає директор Косовського відділення південнослов’янської редакції Радіо Свобода Мелазім Коці.

Засідання Ради Безпеки на тему майбутнього провінції Косово почнеться на початку наступного місяця. Доти ситуація в регіоні напружена. І не тільки через реакцію Сербії та Росії. На суботу у Пріштині запланована демонстрація албанських активістів, які протестують проти плану ООН, вважаючи, що він не дає їм цілковитої незалежності від Сербії.
XS
SM
MD
LG