Доступність посилання

ТОП новини

Демонстрували учням фільм про УПА? Звільнити директора!


Володимир Притула Сімферополь, 30 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сімферопольська міськрада засудила показ у школах міста фільму про командувача Української Повстанської Армії. Нещодавно молодіжні громадські організації організували у Криму "Тиждень українського кіно". І серед фільмів, які показували у школах, була картина “Нескорений” про головнокомандувача УПА Романа Шухевича. Тепер директору української гімназії Сімферополя, де "крутили повстанське кіно", загрожує звільнення.

"Нескорений" Олеся Янчука, "Мамай" Олеся Саніна, "Білий птах із чорною ознакою" Юрія Іллєнка та інші (всього 6 українських фільмів) мали змогу упродовж тижня подивитися в українській гімназії сімферопольці, а серед глядачів переважали школярі та студенти. Загалом фестиваль, проведений низкою молодіжних організацій Криму, був присвячений 65-літтю створення Української повстанської армії і 100-літтю її командувача Романа Шухевича.

Міськрада засуджує і вимагає перевірки

І саме ця обставина викликала політичний інтерес з боку низки проросійськи налаштованих депутатів Сімферопольської міської ради. На їхню вимогу, міськрада вчора ухвалила рішення, в якому засудила показ цих фільмів як таких, що "пропагують ідеї нацизму та фашизму", і доручила провести перевірку української гімназії, де вони демонструвалися.

Каже депутат Сімферопольської міськради від блоку "За Януковича!" Кирило Бєлов: "Пропаганда якихось політичних поглядів, а у фільмах були фашистські політичні погляди, заборонена у школах. Тому ми ухвалили рішення провести за цим фактом невелике не розслідування, а перевірку – чи був такий факт, бо це необхідно".

Депутати просять показати списки учнів і всю документацію гімназії

Тим часом у гімназії повідомили, що на її директора Наталю Руденко почався тиск як з боку депутатів, так і з боку міського управління освіти. Чиновники затребували шкільну документацію, списки учнів, які дивилися фільм, і пояснень директора. Водночас представники управління освіти відмовляються це коментувати для преси.

Керівник "Українського дому", організації, що була співорганізатором "Тижня українського кіно", Андрій Щекун, каже, що сімферопольські депутати брутально порушують чинне законодавство і намагаються запровадити цензуру: "Це рішення міськради – свідчення про порушення право на свободу вибору інформації, право на отримання об’єктивної та всесторонньої інформації. Це фактично антидержавна позиція органу влади, саботування ним відповідного указу Президента України про об’єктивне висвітлення українського визвольного руху", — сказав Андрій Щекун і додав, що громадськість захищатиме керівників української гімназії.
XS
SM
MD
LG