Доступність посилання

ТОП новини

Протистояння між Великою Британією та Іраном після арешту британських моряків триває


Олекса Семенченко Лондон, 30 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Британський уряд здійснює чергові дипломатичні спроби звільнити 15 військових моряків, яких минулої п’ятниці затримала у Перській Затоці іранська влада. Заяву, що її напередодні ухвалили в Раді Безпеки ООН, у Великій Британії вважають занадто м’якою, передусім через позицію Росії та Індонезії.


Між Великою Британією й Іраном останніми днями точиться "війна доказів". Британське військове відомство напередодні оприлюднило супутникові дані, які засвідчили, що іранці захопили британських моряків в іракських водах. Тому їхній арешт є безпідставним і незаконним.

Зі свого боку, влада Ірану наполягає, що британці ввійшли у їхні води і як доказ демонструють на телебаченні виступи самих заарештованих моряків.

Моряки просять вибачення, у Лондоні не вірять у щирість заяв

У п’ятницю вже другий британський моряк вибачався в ефірі перед "іранським народом". Член екіпажу Нейтан Томас Саммерс сказав у розмові з невидимим на екрані іранським ведучим, що визнає: його корабель без дозволу зайшов до територіальних вод Ірану. Відтак він додав: "Після нашого арешту в Ірані до нас ставилися дуже дружньо. Нам не завдали жодної шкоди. Їжа, яку нам дають, дуже добра. Я вдячний, що нам не завдають жодних прикрощів".

У Великій Британії мало хто вірить у те, що виступ Саммерса є щирим і невимушеним. Британське МЗС відразу заявило про "ганебну експлуатацію полонених". Пізніше прем’єр-міністр Тоні Блер також виступив з осудом методів поводження іранців з моряками: "Я справді не розумію, навіщо іранський режим це робить. Маю на увазі, що все це лише збільшує почуття огиди в людей. Таке виставляння напоказ і маніпулювання ув’язненим персоналом нікого не може обдурити".

Блер також попередив, що дії Тегерану призведуть до його повної міжнародної ізоляції.

У середу єдина серед затриманих жінка Фей Терней виступила з подібним визнанням, начебто порушення британцями іранського кордону. Нове відео оприлюднили після того, як президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад закликав Велику Британію вибачитися.

Рада Безпеки ООН стурбована

У п’ятницю Рада Безпеки ООН підтримала заяву, в якій міститься глибока стурбованість щодо дій Ірану. Але британці вважають її надто слабкою. Річ у тім, що Росія виступила проти того, щоб вимагати негайного звільнення моряків, а також проти використання такого формулювання як "засудження дій Ірану".

Матеріали до теми:

• Лондон просить ООН допомогти у звільненні британських моряків, затриманих Іраном • Іранське телебачення показало затриманих британських моряків • Великобританія перериває будь-які відносиниз Іраном, доки він не звільнить затриманих британських моряків • Іран затримав 15 представників військово-морських сил Великобританії у Перській затоці
XS
SM
MD
LG