Доступність посилання

ТОП новини

Колективна безвідповідальність: чим закінчиться розхитування громадсько-політичного життя в Україні?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведуча: Юлія Жмакіна
Гості Свободи: Андрій Шкіль – народний депутат (фракція БЮТ); Владислав Лук’янов – народний депутат (фракція ПР).

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Юлія Жмакіна: Мітинги «за» і «проти». Комітет національного порятунку і Форум національної єдності. Прапори і сцени. Обіцянки міліції «втримати» ситуацію від пролиття крові.

Хто нині відповідає за ситуацію у країні, а не лише за власні інтереси?

Умовно кажучи, барикади побудували, люди вийшли сьогодні і вийдуть, мабуть, завтра...

Вам подобається? Андрій Шкіль: Коли ми говоримо: подобається — не подобається, то це ми жінок можемо обговорювати. Подобається мені ця жінка чи ні?

У даній ситуації ми говоримо про те, якою бути державі. Я не хочу жити в державі, за яку мені соромно. Я не хочу жити в державі, де передачу, яка не так себе повела по відношенню до нинішньої влади, взяли і закрили. Я не хочу жити в державі, де журналіст “СТБ” не те зняв і отримав по обличчю від депутата від Партії регіонів. Я не хочу жити в такій державі.

І тому завтра буде вирішено. Не ми будемо вирішувати. Цього разу не ми, політики, а цього разу будуть вирішувати люди. Все дуже просто. Якщо вони не прийдуть завтра на наше віче, то це означає, що вони не хочуть перевиборів, це означатиме, що вони підтримують концепцію, яку пропонує Янукович і компанія, тому відповідно буде відповідна реакція.

Владислав Лук’янов: Я не хотів би, щоб Україну розділяли барикади. Мені було сумно спостерігати за ситуацією, коли політичні невдахи, які програли основне питання, формування більшості у ВР, не бачачи ніяких можливостей продовжувати свою гру, намагаються поставити питання про перевибори.

Я хочу сказати, що я повернувся на цьому тижні з поїздки, із зустрічей з виборцями західної України, ми мали зустрічі в Луцьку, на Волині. Я хочу сказати, що є таке російське прислів’я, що “верхушки” гудуть, а внизу трава не ворухнеться.

Я хочу сказати, що це саме прислів’я дуже влучно описує ситуацію, яка зараз складається, тому що, коли спілкуєшся з простими людьми, зі студентством, з молоддю, які завжди були...

- Вони розуміють більше, ніж політики.

Пане Владиславе, у Вас зараз є нагода поспілкуватися, напевне, саме з такою людиною. У нас на зв’язку слухач.

Добрий вечір!


Слухач: Я зараз тут по Києву курсую. У мене тут таке дежавю. В тих самих місцях точки зборів синіх, я їх бачу і бачив в 2004-му біля Лаври. Характерні люди. Трошки більш тверезі, правда.

Важко відрізнити тут помаранчевий чи БЮТівський сектор, бо вони не наліпляють зараз ніяких ознак.

Шановні народні депутати, чи володієте ви інформацією, скільки точно приїхало прибічників чи навербовано прибічників на Київ, щоб ми, кияни, це розуміли?

Андрій Шкіль: У мене те саме в принципі дежавю. Воно не мине до тих пір, поки не збудуємо ту державу, котра не буде спонукати нас знову до тих самих вулиць і майданів.

Говорити про те, хто кого навербував, то я не знаю, бо ми сподіваємося на вас, кияни, друзі мої, земляки, на вас ми сподіваємося. Бо той ресурс, яким володіє фан-клуб “Шахтаря”, звичайно, нам не під силу і ми не маємо тих можливостей.

Тому приїде мало людей з регіонів, приїдуть тільки ті, хто зможе приїхати. Ми сподіваємося на киян. Тому приходьте! Я на цьому хочу наголосити.

Владислав Лук’янов: Я хочу сказати, що ми сьогодні на Форумі національної єдності спостерігали набагато більше людей, які прийшли на цей захід.

Ми навіть не сподівалися, що кияни так відреагують, і стільки людей буде приймати участь у форумі. Ми розраховували на 20-30 тисяч, а коли ми побачили...

Андрій Шкіль: Було два мільйони.

Владислав Лук’янов: Ні.

Андрій Шкіль: Менше?

Владислав Лук’янов: Андрію!

Андрій Шкіль: Я ж виясняю. Я ж там був. Я машиною проїхав через цей мітинг.

Владислав Лук’янов: Але те, що було на рівні 100 тисяч людей...

Андрій Шкіль: Та які 100 тисяч?! Я машиною проїхав через ваші 100 тисяч.

- Шановні гості, ви задоволені?

Владислав Лук’янов: Ми дуже задоволені!

Андрій Шкіль: Я задоволений тим, що там жодного киянина не було, крім тих, що були на трибуні.

- І у нас знову слухач.

Добрий вечір!


Слухачка: У мене запитання до пана Шкіля.

Я дуже велика прибічниця БЮТ. Весь час за них голосую. Зараз я дуже переживаю за те, що ви будете робити, якщо Ющенко не розпустить парламент? От я відчуваю, що він його не розпустить. Які ваші подальші дії?

Андрій Шкіль: Президент в даній ситуації єдина легітимна і конституційна фігура. Яке буде прийняте ним рішення, так і буде.

Я не стверджую, що вже підписаний указ чи ні, чи буде він підписаний, про розпуск парламенту, чи ні. Це єдиний вихід. Просто є вихід – це підписання указу, а другий вихід – це залишення того стану, який є зараз.

- Але чи є можливість відходити назад у Президента, зокрема? Що буде? Про це запитувала слухачка.

Андрій Шкіль: Як казав один кіногерой, що тільки смерть зупиняє нас. Все решта не зупиняє. Тому може статися так, що указ не буде підписаний. Але зараз це значно ймовірніше, ніж тоді, коли навіть вносилася кандидатура Януковича в парламент.

Що буде тоді, коли не буде підписано? Буде розчарування, буде дуже серйозне нарощення м’язів у цією тоталітарної коаліції.

- Але питали про БЮТ.

Андрій Шкіль: Боротися.

Владислав Лук’янов: Андрію, якщо ми маємо критичні дні у нашої опозиції, то давайте...

Андрій Шкіль: БЮТ буде боротися за збереження демократії в суспільстві.

- Парламентськими методами?

Андрій Шкіль: Програє той, хто переступить межу закону і Конституції. Так було в Росії свого часу, так буде і в Україні. Тому все питання стоїть тільки в одному підписові. Все решта, там розмови про легітимність... Підпис Президента стоїть – це указ конституційний, визначений, і 27 травня будуть вибори.

- Пане Лук’янов, що робитиме ваша сила у разі, якщо Ющенко не підписує указ?

Андрій Шкіль: Забороняють Радіо Свобода.

Владислав Лук’янов: Мені хотілося б нагадати своєму колезі про те, що Партія регіонів завжди казала, що для нас рішення КСУ і сама Конституції – це речі дуже важливі, тому що саме Партія регіонів є законослухняною силою...

Андрій Шкіль: А для нас головні ці речі. Не просто важливі.

Владислав Лук’янов: Добре, що Ви змінюєте свою позицію...

Андрій Шкіль: Ми ніколи її не змінювали. Це для вас вони головні, а завтра вже не головні. А завтра головніші будуть вже інші.

Владислав Лук’янов: Андрію, мені приємно, що ти починаєш приєднуватися до позиції Партії регіонів. Це перші кроки до компромісу з боку БЮТ.

Андрій Шкіль: Та я нікуди не приєднуюся. Ми вже послали приєднальників.

Владислав Лук’янов: Хоча, я хочу сказати, це не перші кроки. Якщо потрібно було голосувати за закон “Про Кабмін”, ми теж бачили, як нам БЮТ допомагав ухвалювати це рішення.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Матеріали до теми:

• Суд заборонив будь-які акції на майдані Незалежності в Києві в суботу • ЄС закликає політиків України до єдності • Комітет національного порятунку закликає Президента розпустити парламент • У Луганську мітингують проти розпуску парламенту • Закарпатці на Майдан не збираються. Поки що • Українська анархія зразка 2007; туман над політичною ареною України; Віктор Ющенко боїться «стати молодшим братом Юлії Тимошенко» (європейська преса) • Політична розпущеність: чиї проблеми вирішать розпуск парламенту і масові акції протесту? • Дострокові парламентські вибори доведеться проводити, якщо Верховна Рада не виконає вимог Конституції • Міліція має намір перевіряти осіб, які прибуватимуть до столиці для участі у мітингах, на наявність зброї й інших заборонених предметів

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG