Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську мітингують проти розпуску парламенту


Ярослав Гребенюк Луганськ, 30 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у центрі Луганська представники політичних партій Коаліції національної єдності зібрали на мітинг кілька сотень людей. Та не всі прийшли сюди за власним бажанням.

Гасла учасників мітингу
(©RadioSvoboda.Ua)
Мітинг на площі біля пам''ятнику Тарасові Шевченку yf підтримку Форуму національної єдності
(©RadioSvoboda.Ua)
На площу перед пам’ятником Тарасові Шевченку прийшли переважно пенсіонери та активісти Партії регіонів й Компартії, але у натовпі вимахували блакитними прапорцями і молоді дівчата та хлопці. Це студенти луганських коледжів. Замість навчання їм запропонували годинну політінформацію на свіжому повітрі.

Першим виступив народний депутат від Партії регіонів Олександр Єфремов, той самий, що колись запитував: «Ющенко, ти думаєш я боюсь тєбя?»: «Боюся, що це буде кривавий Майдан! З’являється 17 тез, з якими Тимошенко прийшла на погоджувальну Раду і поставила питання так: або ми живемо за цими тезами, або ми починаємо усе перевертати догори ногами! Природно, що це обурило не тільки тих, хто в нашому блоці, а й депутатів опозиції, які також не збираються жити за тезами Мао Цзе Дуна чи то Туркменбаші!».

Луганці збираються на Київ – підтримати Януковича

Єдине, чого не вистачає, за словами Єфремова, так це автобусів, щоб узяти всіх, хто бажає поїхати.

На спеціально спорудженій сцені один оратор змінював іншого: нардеп-комуніст Спиридон Кілінкаров, заступник голови обласної держадміністрації Володимир Пристюк, Луганський міський голова Сергій Кравченко та представники проросійських і лівих політичних сил. У кожну нову промову переходили слова «бедлам», «вакханалія», «агонія опозиції». Знайшлося слівце і для мешканців західних областей: «У Львові продають футболки «Дякую тобі, Господи, що я не москаль!». Так ви гадаєте, що під москалями вони мають на увазі лише тих, хто живе в Москві? "Москалі" – ми з вами: тому що ми розмовляємо російською мовою, тому що ми живемо поряд з Росією. У той самий час, самі їдуть до Москви й благають зробити газ дешевшим. Хто вам це зробить, якщо ви плюєте в чашку, з якої будете їсти?!»

«Є у нас здорові сили!»

Отже «в Україні є здорові політичні сили», які виступають проти «опозиційних реваншистів» – це з резолюції мітингу.

На сцені стояв і ще один нардеп-регіонал – Володимир Ландик. Відомий він тим, що з деяких питань має власну думку і, часом навіть критикує однопартійців. Впливовий регіонал не звернувся до демонстрантів. Чому? Говорить Володимир Ландик: «Слова не дали! Тут же ж кличуть сюди – це не я мітинг організовував! Кому дали, тому й дали…».

Після закінчення мітингу на постамент пам’ятника Кобзарю вийшов один чоловік. Озброївшись мегафоном, він заходився вигукувати антирегіональні гасла. Люди, що тільки-но палко підтримали новітню Коаліцію національної єдності, сперечатись з ним не наважилися.

Матеріали до теми:

• Суд заборонив будь-які акції на майдані Незалежності в Києві в суботу • ЄС закликає політиків України до єдності • Комітет національного порятунку закликає Президента розпустити парламент • Колективна безвідповідальність: чим закінчиться розхитування громадсько-політичного життя в Україні? • Закарпатці на Майдан не збираються. Поки що • Українська анархія зразка 2007; туман над політичною ареною України; Віктор Ющенко боїться «стати молодшим братом Юлії Тимошенко» (європейська преса) • Політична розпущеність: чиї проблеми вирішать розпуск парламенту і масові акції протесту? • Дострокові парламентські вибори доведеться проводити, якщо Верховна Рада не виконає вимог Конституції • Міліція має намір перевіряти осіб, які прибуватимуть до столиці для участі у мітингах, на наявність зброї й інших заборонених предметів
XS
SM
MD
LG