Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція планує свої акції на майдані Незалежності в Києві попри судову заборону, коаліція теж збирає своїх прихильників до столиці


У п’ятницю ввечері Шевченківський райсуд Києва за позовом Київської міської державної адміністрації заборонив будь-які акції на майдані Незалежності в Києві в суботу. На проведення акцій у тому самому місці претендувала ціла низка заявників із лав і опозиції, і коаліції. Опозиційні сили мають намір оскаржити постанову суду. Опозиція домагається розпуску Верховної Ради і призначення дочасних виборів, коаліція виступає проти. У разі таких виборів більшість українців проголосувала б за опозицію, свідчать дані одного з опитувань.

Монтування сцени для суботньої акції БЮТ, «Нашої України» й «Народної самооборони» Київ, 30 березня 2007 року
У п’ятницю ввечері Шевченківський райсуд Києва за позовом Київської міської державної адміністрації заборонив будь-які акції на майдані Незалежності в Києві в суботу.

На проведення акцій у тому самому місці претендувала ціла низка заявників із лав і опозиції, і коаліції.

Як мовиться в постанові, суд визнав загальновідомою можливість зіткнення між прихильниками різних політичних сил і дійшов висновку, що одночасне проведення акцій усіма заявниками в одному місці може створити небезпеку зіткнень, злочинів і загрозу здоров’ю населення, порушення прав і свобод громадян.

Відтак заборона суду має на меті запобігти подібним зіткненням.

Суд також вирішив, що ця заборона не порушує права й свободи громадян, оскільки стосується обмеження на проведення акцій виключно у згаданому місці.

При цьому, як цитує постанову суду агентство «Українські новини», вона «підлягає негайному виконанню», але водночас «набуває чинності після закінчення строку подачі апеляції» і може бути оскаржена в Апеляційному суді Києва протягом 10 днів.

На це звернули увагу в прес-службі «Народної самооборони», яка не збирається відмовлятися від своїх планів: як тільки на постанову суду подадуть апеляцію, вона втратить чинність.

«Наша Україна», депутат від якої Роман Безсмертний був одним із заявників, дала знати, що оскаржить постанову Шевченківського райсуду.

Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко, за повідомленнями, заявила, що опозиція зробить усе, щоб це рішення було змінене в суботу, і закликала киян і мешканців інших міст таки вийти на Майдан.

«Наша Україна» і БЮТ збираються проводити свої акції, зокрема й на майдані Незалежності, з 17-ї години.

Громадянський рух «Народна самооборона» планував влаштувати свою презентацію з 11-ї години, серед того теж на майдані Незалежності.

Коаліційні сили водночас проводять свою кількаденну акцію під назвою «форум національного єднання» в кількох місцях у центрі Києва. У суботу вони так само претендували на майдан Незалежності.

Мітинг прихильників коаліції має початися на сусідній Європейській площі о 13 годині.

Представники Міністерства внутрішніх справ заявляли, що не вживатимуть сили до учасників демонстрацій.

Опозиція домагається розпуску Верховної Ради і призначення дочасних виборів, коаліція виступає проти.

У разі таких виборів більшість українців проголосувала б за опозицію, свідчать дані одного з опитувань.

За дослідженням агентства TNS Ukraine, яке відбулося з 28 лютого до 6 березня, опозиційному блокові «Нашої України» і БЮТ віддали б голоси 28,9% опитаних, а Партії регіонів — 26,8%. При цьому 16,4% не змогли відповісти, за кого б голосували.

За цими даними, Президентові цілком довіряють 10% опитаних, урядові — 5,8%, а Верховній Раді — 4,5%. Найбільша довіра — до церкви, 32,5%.

Інтерфакс-Україна, що повідомляє про це опитування, не наводить даних про його похибку.

Агентство маркетингових і соціологічних досліджень TNS Ukraine належить до світової мережі TNS, яка діє у приблизно 70 країнах світу.

Матеріали до теми:

• ЄС закликає політиків України до єдності • Представники коаліції й опозиції мітингували й виступали під протилежними гаслами • Комітет національного порятунку закликає Президента розпустити парламент • Колективна безвідповідальність: чим закінчиться розхитування громадсько-політичного життя в Україні? • У Луганську мітингують проти розпуску парламенту • Закарпатці на Майдан не збираються. Поки що • Українська анархія зразка 2007; туман над політичною ареною України; Віктор Ющенко боїться «стати молодшим братом Юлії Тимошенко» (європейська преса)

• Політична розпущеність: чиї проблеми вирішать розпуск парламенту і масові акції протесту? • "Розпустити не можна залишити" – указ про розпуск парламенту готовий і тільки чекає президентського автографа
XS
SM
MD
LG