Доступність посилання

ТОП новини

Президент Ющенко: Процес формування більшості нелегітимний, і якщо діяльність більшості не відновлять на конституційних засадах, він підпише указ про розпуск Верховної Ради


Про це Віктор Ющенко заявив у виступі на з’їзді Народного союзу «Наша Україна». Президент бачить шлях виходу з кризи так: на першому ж пленарному засіданні Верховна Рада має припинити антиконституційну індивідуальну практику формування коаліції і ухвалити закон про імперативний мандат для депутатів парламенту. Також, на його думку, необхідно закріпити на законодавчому рівні положення Універсалу національної єдності і розробити та ухвалити нову редакцію закону про Кабмін із урахуванням усіх вимог Президента України.


Про це Віктор Ющенко заявив у виступі на з’їзді Народного союзу «Наша Україна».
(©RadioSvoboda.Ua)


Він нагадав, що Конституція України чітко говорить: «якщо ми маємо пропорційну модель виборів, ми повинні говорити про конфігурацію коаліції виключно на партійній основі».

За словами Президента, політика коаліції більшості, яка набирає до своїх лав окремих депутатів, «не просто демонструє зміни в цифрах — мова йде про ревізію політичних результатів виборів».

Відбувається «не просто підміна цифр — іде ігнорування Конституції, ревізія політичних результатів, а фінальною частиною цього процесу буде зміна конституційного ладу в Україні», заявив Ющенко.

«Ми за політичну стабільність, але не за ту, яка базуватиметься на узурпації влади і формуватиметься на основі диктатури», — наголосив він.

Критикуючи політичні сили коаліції за невиконання Універсалу національної єдності, Ющенко заявив: «Ті, хто сьогодні любить говорити про стабільність країни, одночасно мріє про узурпацію влади. Це не демократичний хід. Ми маємо чітко відрізняти тих, хто справді за національну єдність, а хто цю єдність розвалює».

Про «національну єдність» часто говорять останніми днями представники Партії регіонів.

В Україні «ігнорується Конституція, відбувається публічна узурпація влади, коли Конституція в значній частині порушується. Зараз по суті стоїть питання про зміну конституційного ладу», підсумував Президент.

Віктор Ющенко бачить шлях виходу з кризи так: на першому ж пленарному засіданні Верховна Рада має припинити антиконституційну індивідуальну практику формування коаліції і ухвалити закон про імперативний мандат для депутатів парламенту.

«Негайно розпочати конституційний процес. Конституційна комісія розпочинає роботу з наступного тижня, напрацьовані нею зміни обговорюють у квітні — травні. Другий етап політреформи обговорюють у пакеті з напрацьованими змінами і ухвалюють восени», — продовжив Ющенко.

Також, на його думку, необхідно закріпити на законодавчому рівні положення Універсалу національної єдності і розробити та ухвалити нову редакцію закону про Кабмін із урахуванням усіх вимог Президента України.

Віктор Ющенко наголосив, що необхідно забезпечити безперешкодний розгляд Конституційним Судом усіх резонансних справ і припинити всі спроби тиску на Конституційний Суд.

Іще однією вимогою Президента є припинення політизації правоохоронних органів. «Найвищі посадовці силових структур, які не вправляються з виконанням своїх обов’язків, мають піти у відставку», — сказав він.

Припускали, що на з’їзді Президента могли обрати керівником партії.

За підтримку кандидатури Ющенка цілком неофіційно проголосувала на початку з’їзду більшість його делегатів.

Також на керівну посаду були висунені кандидатури дотеперішнього голови Ради НСНУ, керівника Секретаріату Президента Віктора Балоги і лідера фракції «Нашої України» в Верховній Раді В’ячеслава Кириленка.

Балога склав свої керівні повноваження в партії. Ющенко відмовився кандидувати.

Самі вибори голови партії й її керівництва відбудуться пізніше.

Нині Віктор Ющенко є почесним головою НСНУ.

З’їзд також звернувся до Президента з закликом достроково припинити повноваження нинішнього складу Верховної Ради і призначити позачергові парламентські вибори.

Фотогалерея: Новітні «Майдани» об’єктивом «Свободи»


Матеріали до теми:

• У центрі Києва люди збираються на акції протесту • «Наша Україна» закликала Президента достроково припинити повноваження нинішнього складу Верховної Ради України і призначити позачергові парламентські вибори • Президент підтвердив, що розпустить парламент, якщо консультації з керівництвом Верховної Ради будуть безперспективні

• Суд заборонив будь-які акції на майдані Незалежності в Києві в суботу • ЄС закликає політиків України до єдності • Комітет національного порятунку закликає Президента розпустити парламент • Колективна безвідповідальність: чим закінчиться розхитування громадсько-політичного життя в Україні? • У Луганську мітингують проти розпуску парламенту • Закарпатці на Майдан не збираються. Поки що • Українська анархія зразка 2007; туман над політичною ареною України; Віктор Ющенко боїться «стати молодшим братом Юлії Тимошенко» (європейська преса)
XS
SM
MD
LG