Доступність посилання

ТОП новини

Другий раунд переговорів між Україною та ЄС щодо нової угоди: перше засідання робочих груп


Богдана Костюк Київ, 2 квітня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Україна веде переговори з Євросоюзом щодо нової угоди. І сьогодні у Києві в рамках цих переговорів уперше працюватимуть робочі групи. Саме вони визначатимуть ключові проблеми і напрямки співпраці, повідомляють представники української делегації.

Експерти України і держав Євросоюзу домовились проводити засідання по черзі у Брюсселі і Києві. Нині черга української столиці приймати дипломатів, економістів та правників ЄС.

Для обговорення напрямків, які визначатимуть стосунки між Україною та ЄС у Києві працюватимуть відповідні експертні, чи то робочі групи. Пояснює один з керівників української делегації Ігор Дір: “У нас будуть робочі групи по питаннях юстиції – тобто, свободи, безпеки, з питань зовнішньої політики, із зони вільної торгівлі. У нас буде робоча група з питань з економічного і секторального співробітництва. Ми би хотіли, щоб у нас також запрацювала робоча група з енергетики, яка для нас є дуже важливим питанням у робочих стосунках з ЄС”.

Між тим важлива для мільйонів українців ситуація з наданням їм віз у держави Шенгенської зони не поліпшується. Київський політолог Олександр Сушко розповідає: “Нинішня ситуація містить усі ознаки свідомої дискримінації – це питання повинне підніматись на політичному рівні. Тобто, якщо європейська сторона акцентує увагу України на ті питання, які є першочерговими для європейської сторони, то українська сторона має право в усіх компонентах політичного діалогу з ЄС висувати це питання (візове) як одне з основних”.

Реальне полегшення візового режиму для українських громадян з боку ЄС – у центрі уваги посадовців у Києві і Брюсселі, тож ця проблема обговорюватиметься і на нинішньому засіданні експертів. Очолюване ним відомство розпочинає моніторинг візової проблематики, заявляє міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк: “МЗС України починає процедуру моніторингу видачі віз українським громадянам. Після цього буде підготовлений узагальнений звіт і з усіма країнами, де буде проводитись відповідний моніторинг, ми проведемо спільні переговори. Такий звіт буде відправлений і до Єврокомісії”.

За словами Арсенія Яценюка, уже у червні Україна та Євросоюз будуть готові підписати угоду про спрощення візового режиму.
XS
SM
MD
LG