Доступність посилання

ТОП новини

Хто визначатиме 7 чудес України?


Євгенія Вятчанінова Невдовзі українцям не потрібно буде їздити до Єгипту, щоб подивитися на одне з чудес світу – Піраміди. Адже Україна матиме свою диво-сімку. Оголосять її цього року на свято Івана Купала у селі Гоголеве на Полтавщині. Цього ж дня у Лісабоні визначать і нові сім чудес світу. А на День Незалежності українці оберуть і “чудо з чудес”.

Прес-конференція за участю Миколи Томенка
Які ж критерії відбору? Розповідає один із ініціаторів проекту, заступник голови Верховної Ради Микола Томенко: “Ми запропонували надзвичайно широку формулу, тому що боїмося обмежити. Йдеться про три історичні, архітектурні пам’ятки будь-якого періоду побудови, призначення, міри збереження з кожного регіону. Ми допускаємо, що якийсь регіон нас переконає в тому, що ось це побудовано 50 чи 100 років тому, але це показує рівень архітектурної інтелектуальної думки”.

Відбір має кілька етапів. Спочатку визначають щонайменше три чуда кожної області, які згодом на Інтернет-порталі www.etnobank.com.ua оцінюють експерти - краєзнавці, культурологи, історики, журналісти.

Причому запропонувати пам’ятку може кожен – на цьому ж сайті. Організатори акції сподіваються визначити дві сотні найцікавіших місць України. Потім обрати заповітну сімку, яка і просуватиме позитивний імідж України. Говорить голова державної служби туризму і курортів Анатолій Пахля: “Це позитивна інформаційна піар-акція, яка спрямована на те, щоб викликати цікавість (як безпосередньо у громадян нашої країни, так і за її межами) до наших наявних туристичних історико-культурних ресурсів”.

Реальні гроші після віртуального вибору чудес

Щодо фінансування, то організатори спокійні – поки потрібен ентузіазм. Гроші – після обрання “чудес”, яким треба подекуди надати більш привабливого вигляду. Окрім того, потрібно розмістити інформацію про українську диво-сімку в іноземних ЗМІ, надрукувати путівники, буклети для іноземців. Микола Томенко пояснив: “Реальне фінансування і серйозне (про яке я мрію) повинне бути після акції. Бо після того як ми визначили фактично цей образ культурологічної, історичної України, тоді його треба просувати. Оце потребуватиме значних інвестицій. На цьому етапі, що ми робимо, максимально наші компанії, наш патріотичний національний виробник мусив би долучитися до цієї акції. Думаю, не буде особливих проблем, тому що великого фінансування це не потребує”.

Організатори поки не вирішили чи розширювати поняття “історичний” та “архітектурний”. Адже у регіонах є пам’ятки природи, як-от: печери, водоспади, завдяки яким і розвивається туризм. Ці об’єкти заслуговують на те, щоб називатися “чудом”, як-от бурштинові поклади на Рівненщині, яка цими днями презентувала експертній комісії з Києва свої “чудеса”.
XS
SM
MD
LG