Доступність посилання

ТОП новини

Імітація земельних аукціонів


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 2 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – За кілька днів у Дніпропетровську — три гучні справи, порушені прокуратурою проти міської ради. Усі стосуються землі. Правоохоронці виявили факт незаконного надання ділянки під шкільним спортивним майданчиком для облаштування автопарковки, підробку документів задля будівництва торговельного центру в зеленій зоні, махінації з коефіцієнтами, за якими розраховували плату за землю. І опозиційні депутати, і представники так званої коаліції більшості визнають: земля у місті розподіляється непрозоро.

Такими плакатами "прикрасили" огорожу і стіни міської ради

Із 2000 року у Дніпропетровську, за офіційними даними, продали 40 гектарів міської землі на загальну суму понад 50 млн грн. Активісти громадських організацій переконані: за ділянки можна було виручити у кілька разів більше, якби продавали чесніше.

Ні земельного кадастру, ні вартості землі

Головна причина непрозорості у земельних питаннях, вважає лідер громадської організації «Форум порятунку Дніпра» Любов Капела, — це відсутність земельного кадастру. Влада, каже вона, сама не знає, що і за стільки можна продати. А аукціони, якими так пишаються, каже пані Капела, це просто окозамилювання: «Як створюється аукціон? Хтось подав заявку: «я хочу будувати там-то і там-то забудувати», чиновники ухвалюють рішення «добре», і робиться видимість аукціону, бо ні в кого і думки не було щось там будувати. І цей аукціон перетворюється у фікцію».

Павло Хобот, лідер іншої громадської організації Асоціації «Наш дім», переконаний: землю розподіляють «під килимом», бо громадськість не в змозі контролювати владу. Павло ініціював проект рішення міськради, за яким землю у Дніпропетровську мали продавати тільки після громадського обговорення. Депутатський корпус проект ухвалювати не захотів, але пан Хобот відступати не збирається: «Громадське обговорення не прописане в законодавстві українському, і найближчим часом ми зробимо дубль, тобто звернемось до депутатського корпусу, щоб воно було чітко прописане».

Що продають – знають одиниці

Депутати міської ради погоджуються — рішення щодо землі ухвалюються непрозоро: за що піднімають руки народні обранці, достеменно знають тільки у земельній комісії, де керують «регіонали» і лазаренківці.

Лідер фракції «Віче» у міськраді Яків Константиновський зазначив: «Якщо ви бачили чергу денну з земельних питань, там ніде не вказано, яка площа видається. Просто — виділити земельну ділянку під гаражем. Але гараж може бути 10 метрів, а виділяють гектар навколо гаража. Тобто є теж хитрість, щоб приховати справжній стан справ із виділенням землі».

Представники ж коаліції більшості не погоджуються — після того, як вирішили усі великі ділянки в місті пускати винятково з аукціонів, земельний ринок почав виходити «з тіні». Заступник міського голови, представниця Партії регіонів Ірина Зайцева зауважила: «Ми вирішили попрацювати щодо земельних аукціонів, щоб наповнити бюджет і додаткові кошти і спрямувати їх на фінансування метрополітену».

Доки тривали дискусії, Дніпропетровськ опинився на порозі нового земельного скандалу. Депутати опозиційних фракцій — «Нашої України» та БЮТу виявили протокол таємного засідання земельної комісії. З документу побачили, що тільки половину із пропонованих 24-ох земельних ділянок готувались збути через аукціон, а решту — просто передали у приватні руки. Ця інформація, переконані в опозиції, зацікавить прокуратуру, куди збираються передати документ.
XS
SM
MD
LG