Доступність посилання

ТОП новини

Президент Віктор Ющенко підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради


А парламент у відповідь постановив, що підстав для її розпуску немає. Дострокові вибори глава держави призначив на неділю, 27 травня. Указ є обов’язковим до виконання, але набуває чинності з дня офіційного оприлюднення. Оголошуючи про указ, Ющенко заявив, що його дія продиктована «гострою необхідністю вберегти державу, її суверенітет і територіальну цілісність, забезпечити додержання Основного Закону України, прав і свобод людини і громадянина».


А парламент у відповідь постановив, що підстав для її розпуску немає.

Дострокові вибори глава держави призначив на неділю, 27 травня.

Указ є обов’язковим до виконання, але набуває чинності з дня офіційного оприлюднення.

Оголошуючи про указ, Ющенко заявив, що його дія продиктована «гострою необхідністю вберегти державу, її суверенітет і територіальну цілісність, забезпечити додержання Основного Закону України, прав і свобод людини і громадянина».

Це не тільки право, а й обов’язок Президента, наголосив Ющенко.

За словами голови держави, у Верховній Раді «триває свідоме загострення політичної кризи, що становить загрозу нашій країні і народові»

У своєму виступі Ющенко заявив, що його пропозиції щодо виходу з кризи були проігноровані і на політичних консультаціях із керівництвом Верховної Ради й її фракцій у понеділок.

Порушення Конституції України, серед яких визначальним став неконституційний характер створення коаліції, створили однозначні правові і політичні підстави для розпуску парламенту, вважає Президент.

Позачергові вибори — це крайній засіб, і він став неминучим, додав Ющенко.

Президент пообіцяв, що жодних потрясінь і протистоянь не буде, ситуація в державі перебуває під контролем і залишиться стабільною, а будь-які замахи на безпеку громадян «будуть подолані і покарані».

Ющенко заявив, що твердо гарантує: дострокові вибори відбудуться в повній відповідності до Конституції України, демократичних національних і міжнародних стандартів і відбудуться під належним моніторингом міжнародних спостерігачів, а волевиявлення буде вільним.

Голова держави закликав український народ «здійснити відповідальний, свідомий і справедливий вибір, який дозволить завершити політичні чвари і відкриє нову перспективу для України».

У самому указі Президент повідомив, що вирішив розпустити Верховну Раду відповідно до Конституції України, з якої, зокрема, випливає його обов’язок достроково припинити повноваження парламенту у разі порушень ним Основного Закону України, якщо немає інших запобіжників грубим порушенням Конституції України з боку Верховної Ради України.

Президент наголосив, що практика масового поповнення складу коаліції на засадах індивідуального або групового членства останнім часом є грубим порушенням статті 83 Конституції України, яка передбачає формування коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій виключно депутатськими фракціями.

Таке порушення конституційних норм щодо формування коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України спотворює результати народного волевиявлення, є нехтуванням конституційних виборчих прав громадян України, призводить до ігнорування конституційного принципу народного суверенітету, є реальною передумовою узурпації влади в Україні, а також загрожує національній безпеці, спричиняє дестабілізацію політичної ситуації в державі, створює потенційну небезпеку державному суверенітетові, мовиться в указі.

(Лідер БЮТ Юлія Тимошенко заявила ввечері в понеділок, що її блок і «Наша Україна» вже повністю узгодили, як вони підуть на вибори і як діятимуть «після перемоги», на її думку, на дострокових виборах. При цьому вона то говорила, що обидві сили діятимуть «як одна команда», то заявляла, що вони підуть на вибори «двома колонами».

Про це Тимошенко сказала пізно ввечері в понеділок приблизно сотні прихильників опозиції, які зібралися на майдані Незалежності в Києві. Водночас прихильники коаліції чергували в наметовому містечку, яке розбили в Маріїнському парку поблизу будинку Верховної Ради.)

(©RadioSvoboda.Ua)
Раніше опозиція закликала Президента розпустити парламент і наголошувала, що всі можливості для компромісу – вичерпані. Юлія Тимошенко на мітингу у Києві у суботу заявила: «Я б хотіла, щоб ми з вами сказали «Ні» круглим, квадратним і трикутним столам. Компроміси всі були зроблені, і коли ухвалювались меморандуми, і коли ухвалювались універсали, і коли вносився Янукович на посаду прем’єр-міністра. Це був крок Президента до компромісу, до порозуміння, до злагоди. Як скористалися вони цими кроками? Вони вишвирнули всі демократичні сили з уряду. Принизили і підкорили тих, кого могли підкорити».

У суботу і коаліція і опозиція в центрі української столиці провели мітинги. Прихильники опозиції виступали за розпуск парламенту. Симпатики коаліції – проти.

Тим часом, доповідач Парламентської Асамблеї Ради Європи вважає, що законність нових виборів в Україні має визначити Конституційний суд.

Про це Ганне Северінсен сказала в інтерв‘ю Радіо Свобода: «Я не можу судити, чи оголошення про нові вибори суперечить Конституції України. Це можна було зробити у серпні минулого року. Не знаю, чи можна це зробити зараз, але думаю, що Конституційний суд (України) має діяти як Конституційний суд і дуже швидко ухвалити рішення з цього приводу».

У понеділок ввечері Верховна Рада ухвалила звернення до ПАРЄ у зв‘язку з рішенням президента розпустити парламент.

ОЦІНКИ ЕКСПЕРТІВ

Німецький політолог Александр Рар:«Я боюся, що Україна не склала екзамен на зрілість і провалить ідею парламентської республіки. Це була дуже приваблива ідея, це показало би, що у післярадянському просторі Україна першою рухається в напрямку на Захід. Гадаю, що зараз кризи не минути і можливо Україна знову повернеться до президентського правління, адже, як виглядає, представники влади не можуть один з одним помиритися і має бути знову один авторитет».

Німецький політолог також очікує, що в Україні можуть одночасно пройти парламентські і президентські вибори. В інтерв’ю Радіо Свобода Александр Рар зазначив: «Вся влада зараз паралізована і всі будуть намагатися зберегти обличчя. Ющенко не може відступити назад, бо він повністю втрачає авторитет. Звісно, парламент також має свої вимоги, тому гадаю, що в Україні можуть одночасно пройти вибори і парламентські, і президентські. Це єдиний шлях як Партія регіонів може не втратити очки і змусити Ющенка визнати, що частка відповідальності за дестабілізацію України і на його плечах. Ніхто не хоче, щоб Ющенко у цій ситуації виглядав єдиним переможцем».

Російський політолог Андрій Окара: «Я думаю те, що зробив Віктор Ющенко, це для нього як для людини дуже мужній вчинок. Але, з іншого боку, це для нього політичне харакірі. Альтернативою такому харакірі було би довге підсмажування на політичному вогні. Парламентська більшість говорить, що оголосить Ющенку імпічмент, але для цього потрібно 338 голосів, тому це дуже складна справа і процедура».

«У Росії ЗМІ дуже негативно ставляться до постаті Віктора Ющенка і до тих людей, які його оточують і тому, коментарі які лунали відразу після оприлюднення його указу, були дуже скептичні. Як виглядає, політичний режим Володимира Путіна знову робить ставку на Віктора Януковчиа і його прихильників»,
– заявив Андрій Окара в інтерв''ю Радіо Свобода.

Фотогалерея:


Матеріали до теми:

• Євродепутат не бачить підстав для розпуску Верховної Ради • Українська математика: чи дорівнює температура політичного кипіння градусу настроїв українців? • Американський експерт Надя Дюк: «Політична еліта України має подумати про людей» • «Віктор Ющенко вирішить долю Верховної Ради після розмови з Владіміром Путіним»? (Огляд європейської преси) • Кримські журналісти протестують проти нападів прихильників коаліції • Президент Ющенко: Процес формування більшості нелегітимний, і якщо діяльність більшості не відновлять на конституційних засадах, він підпише указ про розпуск Верховної Ради • Президент підтвердив, що розпустить парламент, якщо консультації з керівництвом Верховної Ради будуть безперспективні • ЄС закликає політиків України до єдності • Комітет національного порятунку закликає Президента розпустити парламент • Колективна безвідповідальність: чим закінчиться розхитування громадсько-політичного життя в Україні?
XS
SM
MD
LG