Доступність посилання

ТОП новини

Офіційний Вашингтон ухиляється від оцінок ситуації в Україні


Сергій Куделя Вашингтон, 2 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – CША закликають українських політиків взяти повну відповідальність за дії своїх прихильників. З таким закликом виступив Державний Департамент США у відповідь на рішення Президента України Віктора Ющенка розпустити парламент та оголосити дострокові парламентські вибори. У заяві Держдеп не пояснює свого ставлення до указу Президента України, а лише висловлює сподівання, що політичний конфлікт буде розв’язаний в рамках закону.

Українські політики повинні зберігати спокій. До цього їх закликає американське дипломатичне відомство, яке поширило заяву через декілька годин після оголошення Президентом України рішення розпустити Верховну Раду. Державний Департамент поклав усю відповідальність за дії протестувальників на їхніх політичних лідерів.

Як і у дні Помаранчевої революції офіційний Вашингтон закликає усі сторони конфлікту поважати верховенство права та розв’язати свої суперечки ненасильницьким шляхом. Водночас Держдеп наголошує, що пильно стежить за подіями в Україні і сподівається, що вони відповідатимуть демократичним цінностям та національним інтересам держави.

Державний Департамент США ухилився від оцінки політичних позицій Президента України, Верховної Ради та Кабінету Міністрів.

Заява ж однієї з діаспорних організацій – Українського Конгресового Комітету Америки – прямо підтримала рішення Президента Ющенка про розпуск парламенту. На думку організації, цим рішенням Президент захищає “демократичний процес управління державою” та минулорічне волевиявлення виборців.

УККА також наголошує, що указ Президента припинив “свавілля народних депутатів, які нехтують своїми обіцянками виборцям.” Наприкінці заяви керівники організації закликають українську громаду у США взяти участь у майбутніх парламентських виборах у ролі спостерігачів.

Матеріали до теми:

• Указ Президента України про припинення повноважень Верхової Ради опублікував “Офіційний президентський вісник” • Розпущені збиратимуться • «Я наполягатиму на тому, щоб Президент поніс кримінальну відповідальність», – запевняє Василь Волга, народний депутат, фракція Соцпартії • Президент Віктор Ющенко підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради • Американський експерт Надя Дюк: «Політична еліта України має подумати про людей» • Українська математика: чи дорівнює температура політичного кипіння градусу настроїв українців? • Євродепутат не бачить підстав для розпуску Верховної Ради
XS
SM
MD
LG