Доступність посилання

ТОП новини

Указ Президента України про припинення повноважень парламенту опублікував «Офіційний президентський вісник»


Відтак Указ набув чинності. Учора ввечері Віктор Ющенко підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Дострокові вибори глава держави призначив на 27 травня. Сьогодні у Верховній Раді виступив прем’єр України Віктор Янукович. А Кабмін вночі на екстренному засіданні проголосував за постанову, в якій назвав Указ Президента про розпуск парламенту антиконституційним. Не голосували за це рішення міністри закордонних справ та оборони. Вночі парламент на позачергових зборах вирішив продовжити роботу.

У президії ВР - Спікер парламенту Олександр Мороз, його перший заступник Адам Мартинюк та Прем'єр-міністр України Віктор Янукович. Зйомка 3 квітня 2007 року.
Відтак Указ набув чинності. Учора ввечері Віктор Ющенко підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Дострокові вибори глава держави призначив на 27 травня. Глава держави заявив: «Я підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України V скликання. Я ухвалив це рішення у відповідності до положень Конституції України, обов’язків Президента України, з дотриманням необхідної конституційної процедури».

Опозиція заявила про узгодженість позицій, яким форматом підуть на вибори. Юлія Тимошенко: «Ми абсолютно узгодили всі позиції про те, яким форматом ми підемо на вибори. Формат, який дозволяє нашим всім політичним силам іти в повній політичній координації зусиль, ми будемо діяти як одна команда».

Кабмін вночі на екстренному засіданні проголосував за постанову, в якій назвав Указ Президента про розпуск парламенту антиконституційним. Віктор Янукович заявив: «Він помилився. Ми зобов’язані допомогти президенту вийти з такого становища. Ми повинні докладати усіх зусиль, щоб знайти компроміс із президентом, з опозицією».

Не голосували за це рішення міністри закордонних справ Арсеній Яценюк та оборони Анатолій Гриценко. Глава Міноборони зазначив: «Якщо Указ буде офіційно оприлюднений і не буде скасований, його потрібно буде виконувати, це рішення глави держави. Це перше. Друге, щодо Збройних Сил України. Вони зараз перебувають у місцях постійної дислокації, нікуди не виводяться. Я хочу спростувати інформацію, що якісь танкові дивізії кудись рухаються. Хочу сказати, що дивізій давно вже немає у ЗСУ».

У вівторок міністр оборони України Анатолій Гриценко нагадав, що вчора на засіданні Кабміну він попереджав урядовців, що у разі прийняття постанови, що суперечить Указу Президента, Президент призупинить дію цієї постанови: «Колеги не прислухалися і сьогодні Президент повідомив, що буквально через півгодини він призупинить цю постанову і звернеться до Конституційного Суду. От і все, для чого ми витрачали час. Якби почули вчора міністра оборони, не було б цього конфліктного рішення».

Вистуаючи у вівторок у Верховній Раді прем’єр-мінстр Віктор Януковавич сказав, що держава опинилася перед небезпекою: «Єдиний спосіб уникнути її і спробувати виправити фатальну помилку президента – дочекатися рішення Конституційного суду щодо відповідності його указу чинному Основному Закону. Доки таке рішення Конституційного Суду не буде винесене, Верховна Рада, Уряд мають працювати в звичному режимі, і цьому не повинні чинитися жодні перешкоди».

Вночі парламент на позачергових зборах вирішив продовжити роботу. Депутати запропонували Президенту не оприлюднювати указ про дострокове припинення їхніх повноважень, поновили попередній склад ЦВК на чолі з Сергієм Ківаловим, а нинішній – звільнили. Олександр Мороз заявив: «Скасувати постанову Верховної Ради України від 8 грудня 2004 року №2225-4 про призначення членів Центральної виборчої комісії. Ставлю на голосування цю постанову... «За» – 261, рішення прийнято».

Учора парламент також заборонив уряду фінансувати проведення дострокових виборів, які призначені на 27 травня, а Генпрокуратурі – відреагувати на порушення законів.

Тим часом, доповідач Парламентської Асамблеї Ради Європи вважає, що законність нових виборів в Україні має визначити Конституційний суд.

Про це Ганне Северінсен сказала в інтерв‘ю Радіо Свобода: «Я не можу судити, чи оголошення про нові вибори суперечить Конституції України. Це можна було зробити у серпні минулого року. Не знаю, чи можна це зробити зараз, але думаю, що Конституційний суд (України) має діяти як Конституційний суд і дуже швидко ухвалити рішення з цього приводу».

У понеділок ввечері Верховна Рада ухвалила звернення до ПАРЄ у зв‘язку з рішенням президента розпустити парламент.

ОЦІНКИ ЕКСПЕРТІВ

Німецький політолог Александр Рар:«Я боюся, що Україна не склала екзамен на зрілість і провалить ідею парламентської республіки. Це була дуже приваблива ідея, це показало би, що у післярадянському просторі Україна першою рухається в напрямку на Захід. Гадаю, що зараз кризи не минути і можливо Україна знову повернеться до президентського правління, адже, як виглядає, представники влади не можуть один з одним помиритися і має бути знову один авторитет».

Німецький політолог також очікує, що в Україні можуть одночасно пройти парламентські і президентські вибори. В інтерв’ю Радіо Свобода Александр Рар зазначив: «Вся влада зараз паралізована і всі будуть намагатися зберегти обличчя. Ющенко не може відступити назад, бо він повністю втрачає авторитет. Звісно, парламент також має свої вимоги, тому гадаю, що в Україні можуть одночасно пройти вибори і парламентські, і президентські. Це єдиний шлях як Партія регіонів може не втратити очки і змусити Ющенка визнати, що частка відповідальності за дестабілізацію України і на його плечах. Ніхто не хоче, щоб Ющенко у цій ситуації виглядав єдиним переможцем».

Російський політолог Андрій Окара: «Я думаю те, що зробив Віктор Ющенко, це для нього як для людини дуже мужній вчинок. Але, з іншого боку, це для нього політичне харакірі. Альтернативою такому харакірі було би довге підсмажування на політичному вогні. Парламентська більшість говорить, що оголосить Ющенку імпічмент, але для цього потрібно 338 голосів, тому це дуже складна справа і процедура».

«У Росії ЗМІ дуже негативно ставляться до постаті Віктора Ющенка і до тих людей, які його оточують і тому, коментарі які лунали відразу після оприлюднення його указу, були дуже скептичні. Як виглядає, політичний режим Володимира Путіна знову робить ставку на Віктора Януковчиа і його прихильників»,
– заявив Андрій Окара в інтерв''ю Радіо Свобода.

Фотогалерея:


Матеріали до теми:

• Єврокомісія закликає політичні сили України до мирного шляху вирішення ситуації • Президент Віктор Ющенко своїм указом призупинив постанову Кабміну про визнання неконституційним указу про розпуск парламенту • Офіційний Вашингтон ухиляється від оцінок ситуації в Україні • Розпущені збиратимуться • «Я наполягатиму на тому, щоб Президент поніс кримінальну відповідальність», – запевняє Василь Волга, народний депутат, фракція Соцпартії • Президент Віктор Ющенко підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради • Американський експерт Надя Дюк: «Політична еліта України має подумати про людей» • Українська математика: чи дорівнює температура політичного кипіння градусу настроїв українців? • Євродепутат не бачить підстав для розпуску Верховної Ради
XS
SM
MD
LG