Доступність посилання

ТОП новини

Кримська влада підтримала Верховну Ради України і Віктора Януковича


Володимир Притула Сімферополь, 3 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Кримська влада заявила про підтримку Верховної Ради України і Прем’єра Віктора Януковича. Сьогодні президія парламенту автономії у своїй заяві назвала указ Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України таким, що ухвалений з порушенням Конституції.

Спікер кримського парламенту автономії Анатолій Гриценко і кримський прем’єр Віктор Плакида підтримують Віктора Януковича і Верховну Раду України
В ухваленій президією кримського парламенту заяві мовиться, що остаточну оцінку згаданого президентського указу має дати Конституційний Суд України. Водночас, керівники Верховної Ради автономії закликали всіх кримчан, “незалежно від їхньої національної та релігійної належності і політичних поглядів та прихильностей, зберігати спокій і витримку”.

Спікер місцевого парламенту автономії Анатолій Гриценко заявив, що у Президента не було підстав розпускати Верховну Раду України: “Ми повністю підтримуємо постанову Верховної Ради України і рішення Кабінету Міністрів, ухвалені учора пізно ввечері. Тому ми діятимемо в межах тих повноважень, які сьогодні має Крим, його Верховна Рада і Рада Міністрів. І ми підтримуватимемо Кабінет Міністрів України”.

Спікер парламенту Криму радить не їхати до столиці

Водночас Анатолій Гриценко висловився проти відправки активістів політичних партій до Києва, хоча зазначив, що кожен громадянин має право на висловлення своїх політичних поглядів і за необхідності кримська організація Партії регіонів цим скористається.

Тим часом у кримських штабах політичних партій, які підтримують владну коаліцію, заявляють про бажання багатьох однопартійців їхати до Києва на захист Верховної Ради України, але поки що йдуть підготовчі роботи. Наприкінці минулого тижня до столиці із Сімферополя на підтримку коаліції відбули два спецпоїзди.

Досить обережно на підтримку Віктора Януковича і Верховної Ради України висловився і кримський прем’єр Віктор Плакида, але він припустив, що політична криза буде подолана без насилля і сторони дійдуть компромісу, а також повідомив, що обов’язково прибуде на сьогоднішню нараду до Президента, хоча вже запізнився на літак.

За Віктора Ющенка у Криму лише опозиція

Водночас представники “Народної Ради Криму”, яка об’єднує праві громадсько-політичні організації автономії, висловилася на підтримку дій Віктора Ющенка. І, як повідомив її координатор, лідер місцевого Руху, депутат Верховної Ради Криму Леонід Пилунський, закликала місцеву владу “розпочати дієву підготовку до проведення нових парламентських виборів”.

Однак, як відзначають місцеві оглядачі, більшість політичних сил Криму поки що займає вичікувальну позицію, спостерігаючи за подіями у столиці.

Фотогалерея:


Матеріали до теми:

• Суд зупинив чинність постанов Верховної Ради про розпуск дотеперішнього складу Центрвиборчкому і поновлення складу ЦВК 2004 року, який фальшував вибори • Указ Президента про розпуск парламенту підтримали голови 24 обласних держадміністрацій • Президент України призупинив постанову Кабміну про визнання неконституційним указу про розпуск парламенту

• Криза через вінця: як світ реагує на політичне загострення в Україні? • У Євросоюзі стурбовані ситуацією в Україні • Європейські політики коментують політичну ситуацію в Україні • Позачергові вибори не вирішать кризову ситуацію в Україні, вважає керівник групи латвійсько-українського співробітництва в парламенті Латвії • Криза влади в Україні. Парламент не підкоряється указу Президента про розпуск. (Огляд закордонної преси) • Єврокомісія закликає політичні сили України до мирного шляху вирішення ситуації • Офіційний Вашингтон ухиляється від оцінок ситуації в Україні • Американський експерт Надя Дюк: «Політична еліта України має подумати про людей»

• Перший день розпущеної Ради • Львівщина підтримує розпуск парламенту • Одні готові, інші й не думають: закарпатські роздуми про вибори • Гроші і штаби: у Дніпропетровську міряють готовність до виборів
XS
SM
MD
LG