Доступність посилання

ТОП новини

Криза влади в Україні. Парламент не підкоряється Указу Президента про розпуск. (Огляд закордонної преси)


Василь Зілгалов Прага, 3 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Більшість впливових видань світу, кожне на свій лад, наводять хронологію політичних подій останньої доби у Києві. Чимало видань відзначають, що Віктор Ющенко вдався до останнього «демократичного засобу – дострокових парламентських виборів» і у понеділок увечері «розпорядився у драматичному телевізійному виступі провести дострокові вибори». Чи не запізно пішов на такий крок Віктор Ющенко, запитують чимало оглядачів.

Плакат біля Верховної Ради
Впливова німецька газета «Зюддойче Цайтунґ» пише у вівторок про серйозну кризу державної влади в Україні. Ця газета вважає, що Указ Президента Віктора Ющенка про розпуск Верховної Ради «не став неочікуваним» і висловлює прогноз, що подальший сценарій розвитку подій в Україні «далеко не райдужний». Лондонська «Таймз» розмірковує у вівторок, що для Віктора Ющенка «розпуск парламенту — досить ризикований хід, якщо зважати на те, що його репутація останніми місяцями постійно падає». Це британське видання вважає, що «після розпуску парламенту Україна стоїть на межі». А впливова американська «Нью-Йорк Таймс» наголдосила в аналізі ситуації, що указ Ющенка був досить рішучим кроком, бо «противники і прибічники в один голос називають його нерішучим». Ця впливова газета також розмірковує, що «нові вибори можуть і не виправити ситуації з розколом в країні», бо згідно з опитуваннями, головні політичні сили залишаються на старих рейтингових позиціях. Деякі російські видання зауважують, що ситуація в Україні нині нагадує події 1993 року в Росії, коли президент Єльцин воював з російським парламентом. А «Комерсант» наводить слова експертів про те, що «розпуск Верховної Ради може призвести до того, що ситуація в Україні повністю вийде з-під контролю». «Газета Ру» інформує про те, що Віктор Ющенко підписав указ про розпуск Верховної Ради через дві години після телефонної розмови з Владіміром Путіними і додає, що армія України на боці Віктора Ющенка.

Лондонська «Файненшел Таймз» називає указ Віктора Ющенка про розпуск парламенту «найважчим рішенням Президента» і сумнівається у легкому вирішенні політичної кризи в державі. Газета зазначає, що на виборах, вірогідно, переможуть Віктор Янукович і Юлія Тимошенко, і остання, не дивлячись не те, що вони зараз із Віктором Ющенком, «сама не проти поборотися за посаду Президента».

Американський часопис «Тайм» робить один із найпохмуріших прогнозів для Президента України вважаючи, що «ефектна перемога Ющенка у дні Помаранчевої революції не допоможе йому виграти політичну війну на виснаження та утриматися при владі». Це ж видання вказує на зловтішні прогнози з Росії, в котрих пророчать «майбутню криваву бійню в Україні».

Хоча польська «Ґазета Виборча» оптимістично вважає, що Помаранчева революція не минула даремно, і нині «відбувається перезавантаження її матриці» і називає останній крок президента свідченням того, що «Ющенко не забув, що приніс людям Майдан».

Фотогалерея:


Матеріали до теми:

• Суд зупинив чинність постанов Верховної Ради про розпуск дотеперішнього складу Центрвиборчкому і поновлення складу ЦВК 2004 року, який фальшував вибори • Указ Президента про розпуск парламенту підтримали голови 24 обласних держадміністрацій • Президент України призупинив постанову Кабміну про визнання неконституційним указу про розпуск парламенту

• Криза через вінця: як світ реагує на політичне загострення в Україні? • У Євросоюзі стурбовані ситуацією в Україні • Віктор Ющенко не міг вчинити по-іншому, вважають у Польщі • Європейські політики коментують політичну ситуацію в Україні • Позачергові вибори не вирішать кризову ситуацію в Україні, вважає керівник групи латвійсько-українського співробітництва в парламенті Латвії • Єврокомісія закликає політичні сили України до мирного шляху вирішення ситуації • Офіційний Вашингтон ухиляється від оцінок ситуації в Україні • Американський експерт Надя Дюк: «Політична еліта України має подумати про людей»

• Перший день розпущеної Ради • Кримська влада підтримала Верховну Ради України і Віктора Януковича • Львівщина підтримує розпуск парламенту • Одні готові, інші й не думають: закарпатські роздуми про вибори • Гроші і штаби: у Дніпропетровську міряють готовність до виборів
XS
SM
MD
LG