Доступність посилання

ТОП новини

Посол США при ОБСЄ Джулі Фінлі: На пострадянських теренах з демократією ще чимало проблем


Зиновій Фрис Прага, 3 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Посол Сполучених Штатів при Організації з безпеки і співпраці в Європі Джулі Фінлі в інтерв’ю Радіо Свобода розповіла про своє бачення стану демократії в деяких центрально-азійських країнах і в Росії.

Джулі Фінлі
На запитання про те, де зараз перебуває Росія в сенсі демократії і прав людини, її відносин із ОБСЄ, Джулі Фінлі звернула увагу на невдоволення Російської Федерації офісом ОБСЄ з демократичних інституцій і прав людини. Це невдоволення, за її словами, стає дедалі твердішим і запеклішим. Про це свідчить і виступ президента В. Путіна на лютневій конференції в Мюнхені. Він двома чи трьома реченнями розкритикував ОБСЄ. Пані Фінлі вважає, що фактично Путін мав на увазі офіс з демократичних інституцій і прав людини. І, можливо, це було прелюдією до того, щоб не запрошувати ОБСЄ спостерігати за виборами в Російській Федерації, сказала посол.

Чи є підстави для оптимізму щодо стану демократії в Центральній Азії?

Пані Джулі Фінлі вважає, що Таджикистан досягнув певних успіхів, якщо говорити про права людини. Країна може похвалитися прогресом, якого досягла. Але цього ще цілком недостатньо, каже вона.

На запитання кореспондента Радіо Свобода про те, як вона бачить розвиток подій у найрепресивнішій державі регіону, Туркменистані, після епохи Сапармурата Ніязова, посол Сполучених Штатів при ОБСЄ Джулі Фінлі відповіла, що те, що робить новий президент, вселяє надію. Звичайно, цього недостатньо, але будь-який успіх є успіхом, сказала вона.

Між державами, як і між друзями...

Нерідко на адресу Сполучених Штатів лунає критика щодо недостатньо гострої реакції офіційного Вашингтона на стан з правами людини в окремих країнах. Серед таких країн, зокрема, Азербайджан. Радіо Свобода поцікавилося у посла, чи це пов’язано з тим, що ця країна представляє більший інтерес щодо енергоресурсів?

Пані Фінлі сказала, що це дуже складне питання. При цьому вона порівняла ситуацію з друзями, яких має кожна людина. Одних друзів ми любимо більше, інших – менше. Але попри окремі недоліки, ми все ж підтримуємо цю дружбу. Я не думаю, сказала вона, що між країнами буває якось по-іншому.

Матеріали до теми:

• Причиною позову Грузії до Європейського суду з прав людини стали «історії», свідчення тих, кого депортували з Росії • Права людини і дотримання закону мають бути ключовими нормами стратегії Євросоюзу у Центральній Азії, вважають правозахисники • Права людини на пострадянському просторі під тиском. Рік 2006.
XS
SM
MD
LG