Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко не міг вчинити по-іншому, вважають у Польщі


Єва Поштар Варшава, 3 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Польщі уважно придивляються до подій в Україні. Пригадуючи Помаранчеву революцію, поляки не приховують прихильності до особи Віктора Ющенка. Зараз український президент показав себе політиком великого масштабу, вважають польські коментатори.


Про ситуацію в Україні польський президент Лех Качинський розмовляв у вівторок по телефону з президентом Віктором Ющенком. Лех Качинський підтвердив переконання президента України в тому, що «найкращим виходом із ситуації, що склалася, будуть чесні, прозорі, дострокові вибори».

А прем''єр-міністр Ярослав Качинський оприлюднив заяву з приводу подій в Україні. У ній сказано: "Польща з прихильністю ставиться до побудови демократичних підвалин української державності. Спираючись на польський досвід, голова Ради міністрів переконаний, що народ України знайде спосіб, щоб шляхом порозуміння і діалогу всіх патріотичних сил вирішити свої проблеми".


Досвід Леха Валенси

Польський історичний досвід політичних перетворень повертає нас до 1993 року, коли Лех Валенса в розпалі політичної кризи в державі підписав декрет про розпуск польського парламенту і дострокові вибори. Про це Радіо Свобода і запитало колишнього польського президента Леха Валенсу.

Р.С.: Пане президенте, Ви маєте досвід розпуску польського парламенту. Як Ви зараз ставитесь до рішення Віктора Ющенка про розпуск Верховної Ради?

Лех Валенса: Український президент не мав іншого виходу. Його за принципом хто-кого тиснули до стінки політичні опоненти. В Україні ситуація гірша, ніж була тоді в Польщі. На мою думку, українські політичні партії слабкі, їм не під силу самостійно подолати кризу.

Р.С.: Ви готові знову стати на київському Майдані?

Л.В.: Зрозуміло, що і для нас краще, коли в сусідів мир і порядок. Я готовий їхати і допомогти Україні долати політичну кризу.

Р.С.: Чим, на Вашу думку, закінчиться політичне протистояння в Україні?

Л.В.: Зараз треба зробити все можливе, щоб подолати кризу. Всі сили треба потім кинути на парламентські вибори. На мою думку, нема третього виходу: в демократичних виборах переможе лише один із політичних опонентів.


"Це для помаранчевих останній дзвінок тривоги"

Хто переможе в дострокових парламентських виборах в Україні? Про це ми запитали оглядача впливового щоденника "Газета виборча" Марціна Войцеховського. . "На мою думку, усі помаранчеві партії разом можуть перемогти на виборах в Україні. Вони, врешті-решт, повинні розумно використати результати майбутніх виборів, не так, як тих, минулого року. Це для помаранчевих останній дзвінок тривоги", – підсумував Марцін Войцеховський.

Фотогалерея:


Матеріали до теми:

• Перший день розпущеної Ради • Криза через вінця: як світ реагує на політичне загострення в Україні? • У Євросоюзі стурбовані ситуацією в Україні • Європейські політики коментують політичну ситуацію в Україні • Позачергові вибори не вирішать кризову ситуацію в Україні, вважає керівник групи латвійсько-українського співробітництва в парламенті Латвії • Криза влади в Україні. Парламент не підкоряється указу Президента про розпуск. (Огляд закордонної преси) • Єврокомісія закликає політичні сили України до мирного шляху вирішення ситуації • Офіційний Вашингтон ухиляється від оцінок ситуації в Україні • Американський експерт Надя Дюк: «Політична еліта України має подумати про людей»
XS
SM
MD
LG