Доступність посилання

ТОП новини

Підписано декларацію про спорудження нафтопроводу Констанца – Трієст. Енергетичний міст між каспійським регіоном і ЄС


Анамарія Рамач Белград, 3 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Загребі в перебігу Міжнародної конференції з питань енергетичної безпеки та співпраці міністри енергетики Румунії, Сербії, Хорватії, Словенії та Італії підписали декларацію про спорудження Панєвропейського нафтопроводу довжиною 1400 кілометрів та вартістю три мільярди доларів. Це дало підтримку реалізації проекту спорудження нафтопроводу Констанца – Трієст.

Декларація є першим офіційним документом, підписаним представниками 5 країн, через які має проходити майбутній нафтопровід. Спорудженням нафтопроводу зробить Румунію, Сербію, Хорватію, Словенію та Італію транзитними пунктами для транспортування російської та каспійської нафти до європейських нафтопереробних зводів. Експерти вважають, що новим нафтопроводом значно розвантажиться танкерний транспорт у Боспорі, Дарданеллах та Адріатичному морі.

Важливий для Хорватії, південно-східної Європи та ЄС

Віце-президент уряду Хорватії Дамір Поланчец з приводу підписання цієї угоди заявив: «Підписання Угоди є особливо важливим, оскільки Панєвропейський нафтопровід є надзвичайно важливим для транспортування нафти з Каспійського й Уральського регіонів, від Чорного моря на європейський ринок, і таким чином він має надзвичайне значення не лише для Хорватії і південно-східної Європи, а й для Європейського Союзу».

А заступник міністра гірництва та енергетики Сербії Слободан Соколович сказав, що підписання угоди дасть сильний поштовх для реалізації цього інфраструктурного об’єкту і зміцнить співробітництво не лише між країнами, що розташовані на трасі майбутнього нафтопроводу, але й інших держав, зацікавлених у цьому проекті. Для Сербії, за словами Соколовича, велике значення має той факт, що, відповідно до підписаної угоди, за Сербією визнаний статус транзитної країни на шляху транспортування нафти в Європі.

Крім підписання угоди, основними темами конференції стали енергетичні проекти в регіоні та можливості інвестування в енергетичну промисловість. Спорудження панєвропейського нафтопроводу має розпочатися між 2011-13 роками.
XS
SM
MD
LG