Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Янукович закликає дочекатись рішення Конституційного суду


Відкриваючи засідання уряду у середу прем’єр-міністр заявив, що до рішення Конституційного суду немає підстав говорити про підготовку до виборів. Напередодні парламентська коаліція звернулася до Конституційного Суду роз’яснити легітимність Указу Президента про розпуск Верховної Ради. Тим часом представник Президента у Конституційному Суді Володимир Шаповал прогнозує, що судове рішення стосовно президентського указу про розпуск парламенту може з’явитися не раніше, ніж за 2 місяці.


Відкриваючи засідання уряду у середу прем’єр-міністр заявив, що до рішення Конституційного суду немає підстав говорити про підготовку до виборів: «Тому єдина форма вирішення цього питання, стосовно конституційності указу Президента про дострокові вибори є тільки рішення Конституційного суду. У зв’язку з цим, враховуючи це, що в нас коаліційний уряд і, ви шановні колеги, є представники різних партій, я вважаю, що ми повинні, дотримуючись Конституції України і законів, дочекатись рішення Конституційного суду і після рішення Конституційного суду проводити будь-які заходи, які стосуються виборів... Доки не буде розглянуто питання в Конституційному суді, ніякої підготовки ні до яких виборів ми не будемо проводити».

Янукович висунув план дій щодо виходу з політичної кризи: одночасне скасування указів Президента і постанов Верховної Ради від 2 квітня. А також дочекатись рішення Конституційного Суду і стосовно імперативного мандату. Окрім цього Прем’єр-міністр висловив готовність розглянути доповнення до закону про Кабмін та в законодавчому порядку реалізувати положення підписаного сторонами Універсалу.

Віктор Янукович закликав сторони знову сісти за стіл переговорів.

Напередодні парламентська коаліція звернулася до Конституційного Суду роз’яснити легітимність Указу Президента про розпуск Верховної Ради. У поданні, під яким підписалися 53 депутати, йдеться, що це рішення глави держави не відповідає Конституції України.

А Президент Віктор Ющенко у вівторок скерував до Конституційного Суду постанову Кабміну (про виконання парламентських рішень) для визначення її правомірності: «Сьогодні я підписую указ про скасування постанови уряду, оприлюдненої вчора, відповідно до постанов ВР. Сьогодні будуть проводитися і інші судові позови до тих дій, які відбулися у стінах парламенту та уряду, які носить незаконний та антиконституційний характер. Переконаний, що сьогодні політичним силам та владі треба дати можливість врегулювати це питання дипломатичним шляхом, визнати необхідність виборів і спокійно йти на вибори».

Тим часом представник Президента у Конституційному Суді Володимир Шаповал прогнозує, що рішення Конституційного Суду щодо указу Президента про розпуск парламенту може з’явитися не раніше, ніж за 2 місяці.

Володимир Шаповал: «Я був здивований, коли прес-служба, не знаю, хто уповноважив, сказала, що за 15 днів буде рішення. Це можна тільки прогнозувати, коли з‘явиться дитина. А як буде у судді-доповідача це проходити, це вже тиск на суддю, який ще не визначився. Я вважаю, що це не є прийнятним. Тому, виходячи з досвіду, об’єктивно – це, думаю, що не менше, ніж 2 місяці. Якщо це буде дуже пришвидшено, значить там герої України».

А Голова Верховної Ради Олександр Мороз у середу заявив депутатам у сесійній залі, що парламент п’ятого скликання працюватиме до 2011 року: «Я вам повну даю гарантію, що робота ця буде продовжуватися до 2011 року».

В засіданні у Верховній Раді брали участь народні депутати трьох фракцій: Партії регіонів, КПУ, СПУ, а також низка народних депутатів, яких виключили з фракцій БЮТ та «Наша Україна» у зв’язку з їхнім переходом до коаліції.

2 квітня Віктор Ющенко підписав Указ про припинення повноважень Верховної Ради та призначив дату позачергових виборів на 27 травня.

У відповідь народні депутати та Кабінет Міністрів заявили про нелегітимність цього Указу і відмовились виділяти кошти на проведення виборів.

Глава держави доручив Секретареві РНБО України вирішити проблему фінансування дострокових виборів.

У вівторок, під час зустрічі з прем’єром Януковичем, Президент України заявив, що не допустить силового розвитку подій в державі.

Фотогалерея:


Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 4.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• Конституційний Суд у центрі уваги • Точка неповернення: яких сценаріїв розвитку ситуації в Україні можна очікувати? (ПРЕС-КЛУБ РАДІО СВОБОДА) • Ющенко перетворився на Кромвеля, але чи буде він так само послідовним далі? (Огляд європейської преси) • «Дострокові вибори – нормальна демократична практика європейських держав» – європарламентар Міхал Томаш Камінскі • Євродепутат радить політикам України працювати для народу, а не для себе • «Кожен у собі має революцію, і всі вільні» – колишній музика «Гайдамаків» Руслан Трочинський, який в Естонії організував свій гурт і їде на гастролі до України • Криза через вінця: як світ реагує на політичне загострення в Україні? • У Євросоюзі стурбовані ситуацією в Україні • Перший день розпущеної Ради

• Луганська облрада не хоче дострокових виборів • Кримська міліція до виборів не готується • Лідер «Океану Ельзи» за майдани концертні, а не політичні • Донецьк протестує і відсилає «обурення» на Київ • Кримська влада підтримала Верховну Ради України і Віктора Януковича • Львівщина підтримує розпуск парламенту • Одні готові, інші й не думають: закарпатські роздуми про вибори • Гроші і штаби: у Дніпропетровську міряють готовність до виборів
XS
SM
MD
LG