Доступність посилання

ТОП новини

Із Донецька до Києва: спецпотяги і автобуси прихильників


Тарас Москалюк Донецьк, 3 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Щодня з Донецька до Києва відправляються спецпотяги та сотні автобусів з прихильниками коаліції.

У вівторок для участі в акціях на київських майданах відправилися ще півтори тисячі мешканців Донеччини. У самому ж місті поки що спокійно, а центральними майданами гуляє молодь та мирно п’є пиво.

Але вже завтра під стінами Донецької обласної ради мають зібратися 15 тисяч осіб. Перед початком позачергової сесії облради учасники мітингу збираються висловити підтримку коаліції. Яким буде головний документ, який ухвалюватимуть на сесії, невідомо. Але вже зрозуміло, що він не буде спрямований на підтримку президентського Указу про розпуск парламенту.

Голова облради Анатолій Близнюк вважає його неконституційним: “Указ підписаний і прокоментований. Я можу сказати лише одним словом, що він не є конституційним, оскільки стаття 90-та Конституції передбачає лише 3 варіанти розпуску парламенту. Президент, погодившись зі створенням коаліції, отримавши подання від коаліції і призначивши прем’єра, тим самим визнав цей факт, а зараз намагається його заперечувати. Тому ухвалене Верховною Радою рішення про подання до Конституційного Суду справедливе. А КСУ має сказати своє слово з цього приводу”.

Згоден з Анатолієм Близнюком і міський голова Донецька Олександр Лук’янченко. Щоправда, донецький мер менш категоричний і радить дочекатися рішення Конституційного Суду.

Олександр Лук’янченко каже, що треба не мітингувати, а працювати. За його словами, донецька міліція працює у звичному режимі.

Олександр Лук’янченко: “Найголовніше у цій ситуації – це зберігати спокій і не нагнітати ситуацію. Основним завданням органів місцевого самоврядування є стабільна робота з підтримки життєзабезпечення у місті. Я вважаю, що місцеве самоврядування у разі конституційної кризи має бути стабілізаційним елементом у країні”.

А донецькі організації партій пропрезидентської спрямованості оприлюднили заяви на підтримку дій Віктора Ющенка. Донецька "Наша Україна" обурена "розгоном ринку торгівлі депутатами". А обласна організація Української Народної Партії закликає Президента оголосити в Україні надзвичайний стан.
XS
SM
MD
LG