Доступність посилання

ТОП новини

Сім нових див світу оголосять улітку.


Валентина Люля Прага, 3 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Про сім див світу чули, мабуть, усі, проте назвати бодай кілька з них зможе далеко не кожен. Але перейматися не варто. Цього літа визначать нові чудеса світу. Причому проголосувати за своє диво зможе кожен інтернетом.

Сім чудес світу визначили древні греки понад дві тисячі років тому. До наших днів залишилися тільки єгипетські піраміди. Решта була знищена землетрусами та вогнем багато століть тому. А що привабливого у тому, чого ніхто не бачить? Саме це спонукало швейцарця Бернарда Венжера визначити нові рукотворні чудеса світу. Сім років тому швейцарець за власні гроші запустив інтернет-сторінку, на якій закликав голосувати за “нові сім чудес світу”. За цей час сторінка перетворилася на громадську організацію, яка знімає фільми та видає книжки про пам’ятки старовини.

“Ми вважаємо, що культура формується знизу”

Оголошення переможців нової “чудової сімки” відбудеться у Лісабоні 7 липня цього року. Мільйони людей з цілого світу мають зробити свій вибір, натиснувши на комп’ютерну мишку на сайті www.new7wonders.com

Учасник проекту Тіа Верінг зазначає: “Це найперше глобальне голосування. Це вперше, коли люди з багатьох країн голосують за щось. І це вперше, коли діти також можуть голосувати, і їхня думка буде рівноцінною думці дорослого. Це не експерти, ми вважаємо, що культура формується знизу. Це не професори, не історики, не археологи. Це люди!”.

Римський Колізей, Велика Китайська стіна...

Організатори акції планують провести велике святкування, а половину зароблених грошей витратити на відновлення та збереження світових пам’яток архітектури, які руйнуються. Чотири мільйони осіб уже проголосували. І найбільше голосів із Китаю, Греції, Індії, Бразилії, Сполучених Штатів, Австралії, Німеччини та Канади.

Ініціатори акції усвідомлюють, що кожен, хто буде голосувати, обере, в першу чергу, те диво, де живе сам, але крім цього, потрібно вибрати усі сім чудес.

Серед запропонованих “нових чудес” російський Кремль і Красна площа, римський Колізей, індійський Тадж Махал, американська статуя Свободи, французька Ейфелева вежа, Велика Китайська стіна.
XS
SM
MD
LG