Доступність посилання

ТОП новини

Іран звільняє британських моряків


Василь Зілгалов Прага, 4 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Іран оголосив про те, що відпускає 15 британських моряків, яких захопили наприкінці березня у Перській затоці. Здавалося б, міжнародний конфлікт вичерпаний. Але що далі у кризовій ситуації між Іраном і Заходом?

Іран -- Президент Махмуд Ахмедінеджад під час прес-конференції в Тегерані 4 квітня 2007 р.
Президент Махмуд Ахмедінеджад сказав на прес-конференції в Тегерані, що він пробачив британським морякам і це є його подарунком британським людям, які відзначають день народження пророка ісламу Магомета та Великдень. Зокрема, президент Ірану сказав: «Я оголошую, що іранський народ і уряд Ісламської республіки, відстоюючи нашу владу і право перевірити цих військових моряків, пробачив цим 15-м особам і ми відпускаємо їх на волю».

Махмуд Ахмедінеджад також сказав, що відразу ж після його прес-конференції 15 британських моряків відправлять на тегеранське летовище, а звідти — до Великої Британії. Іранське телебачення показало і кадри, на яких Ахмедінеджад спілкується з відпущеними на волю британцями.

Звільняють та застерігають

Але не обійшлося і без критики Заходу. Іранський лідер нагородив солдатів, які затримали британських моряків. Ахмедінеджад наголосив, що Іран не дозволить нікому порушувати свій державний кордон. А звернення Великої Британії до Ради безпеки ООН із приводу затримання моряків він назвав «актом агресії».

Нагадаємо, що 23 березня Іран захопив британців у Перській затоці, обвинувативши їх у порушенні територіальних вод. Велика Британія стверджувала, що група цих моряків виконувала звичайні антиконтрабандні операції в іракських водах.

Лондон привітав рішення Тегерану про звільнення

Суперечка довкола заручників розгорталася на тлі подій в Іраку, де американські сили затримали 5 іранців за звинуваченнями у підтримці іракських повстанців. На запитання про можливість відпустити 5 іранців, щоб прискорити звільнення 15 британських моряків, Джордж Буш раніше сказав у Вашинґтоні: «Захоплення британських моряків не можна пробачити іранцям, і я підтримую намагання Тоні Блера вирішити цю проблему. Ніякого торгу не може бути, коли це стосується заручників».

Додамо лише, що офіційний Лондон відразу привітав оголошене Тегераном звільнення британських моряків. Із такою ж заявою виступив речник Білого Дому.

Варто згадати і те, що чимало засобів інформації повідомляють про можливі повітряні удари США по іранських ядерних об’єктах у зв’язку із намаганнями Ірану, всупереч санкціям ООН, продовжити свою ядерну програму. Пентагон не виключає такої можливості.

Матеріали до теми:

• Чи справді затримані британські моряки співпрацюють з іранською владою? • Протистояння між Великою Британією та Іраном після арешту британських моряків триває • Лондон просить ООН допомогти у звільненні британських моряків, затриманих Іраном • Іранське телебачення показало затриманих британських моряків • Великобританія перериває будь-які відносиниз Іраном, доки він не звільнить затриманих британських моряків • Іран затримав 15 представників військово-морських сил Великобританії у Перській затоці
XS
SM
MD
LG