Доступність посилання

ТОП новини

«Конституція» Пилипа Орлика


Віталій Пономарьов Київ, 5 квітня 2007 року (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня 297 років тому у Бендерах козацька старшина обрала Пилипа Орлика гетьманом. Одразу після виборів щойно обраний гетьман уклав зі своїми виборцями угоду, відому як «Конституція Пилипа Орлика».


5 квітня 1710 року в полі на околиці молдовського міста Бендери козацька старшина, ставши в коло, одноголосно обрала тридцятивосьмирічного генерального писаря Пилипа Орлика гетьманом України. За тодішньою європейською політичною практикою, після виборів гетьман, старшина та представники Війська підписали угоду. Вона була написана самим Орликом на латині і отримала назву «Конституція прав і вольностей Війська Запорозького».

«Дивний і невгадний у своїх долях Бог, милосердний і довготерпеливий, як завжди від початку видимого всього світу, вивищує на праведнім мірилі свого правосуддя одні держави, а інші за гріхи та беззаконня смиряє».

За умовами угоди, гетьман зобов’язався домогатися підтримки шведського короля Карла ХІІ та Кримського ханства у справі визволення України з-під російської влади. Всі важливі політичні питання гетьман мав вирішувати спільно з генеральною та полковою старшиною, радниками від полків і послами від Запорозької Січі на Генеральній Раді, яка збиралася у гетьманській резиденції на Різдво, Великдень і Покрову. Учасники угоди зобов’язалися взаємно шанувати один одного і діяти без заздрості та ворожнечі.

Підписавши угоду, гетьман Орлик присягнув на Євангелії бути оборонцем прав і вольностей Війська Запорозького та ґарантом дотримання самої «Конституції»:

«Я, Пилип Орлик, новообраний Запорозького Війська гетьман, присягаю Богові, славленому в святій Трійці, на тому, що, будучи обраним, оголошеним і виведеним на знаменитий уряд гетьманський вільними голосами, ці договори і постанови незмінно виконувати».
XS
SM
MD
LG