Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр України звернеться за допомогою у врегулюванні політичної кризи до «авторитетних міжнародних посередників» — Австрії, Польщі і Росії


У Польщі Президент Лех Качиньський заявив, що візьме участь у переговорному процесі в Україні, якщо цього захоче Президент України Віктор Ющенко. В Австрії прес-служба Федерального Канцлера Альфреда Ґузенбауера наразі не має жодних офіційних коментарів із приводу заяв Януковича.

Про це прем’єр Віктор Янукович повідомив на прес-конференції в четвер.

«Сьогодні, зокрема, я звернувся до Федерального Канцлера Австрійської Республіки Альфреда Ґузенбауера з проханням про посередництво для врегулювання конфліктної ситуації, що склалася в Україні. Австрія відома як нейтральна демократична держава зі сталими правовими традиціями», — сказав Янукович.

Із російського боку йдеться про попередню пропозицію міністра закордонних справ Росії, яку той висловив днями, сказав Янукович, але переплутав ім’я міністра.

«Ми використаємо цю пропозицію міністра закордонних справ Іванова і обов’язково будемо звертатися. Черговість звернень до однієї чи іншої країни тут не має значення. Ми надаємо великого значення стосункам із нашими стратегічними партнерами. І Росія для нас є країною також дуже авторитетною», — сказав український прем’єр.

Міністром закордонних справ Росії, який висловив днями таку пропозицію, є Серґей Лавров.

Іґор Іванов, нині секретар Ради безпеки Росії, був її міністром закордонних справ із 1998 по 2004 рік.

У Польщі Президент Лех Качиньський заявив, що візьме участь у переговорному процесі в Україні, якщо цього захоче Президент України Віктор Ющенко. У такому разі, сказав Качиньський на прес-конференції, він готовий віддати для цього свої великодні вихідні.

Водночас Лех Качиньський додав, що про наміри Прем’єр-міністра України Віктора Януковича запросити Польщу до посередництва нічого не знає.

В Австрії прес-служба Федерального Канцлера Альфреда Ґузенбауера наразі не має жодних офіційних коментарів із приводу заяв Януковича. Там повідомили, що офіційна реакція може надійти наступними днями, можливо, вже в п’ятницю.

Так само не має даних про запрошення Ґузенбауерові від Януковича і в Посольстві України в Австрії, інформують у Секретаріаті Президента України.

Після засідання РНБО міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк зазначив, що Україна не потребує міжнародної допомоги для вирішення внутрішньополітичної ситуації.

«Основний принцип міжнародного права — невтручання у внутрішню діяльність — підтримується всіма, у тому числі Україною. На даному етапі немає рішення щодо залучення до врегулювання внутрішньополітичного конфлікту будь-яких посередників. Ми дякуємо за всі пропозиції, що надходять, але на даному етапі вони не є актуальними», — наголосив Яценюк.
XS
SM
MD
LG