Доступність посилання

ТОП новини

Майстер-клас із писанкарства


Леся Бакалець Київ, 5 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Великий Піст їсти страви з яєць не можна. А от перетворювати їх на писанки, будь ласка. Що потрібно для писанок і як правильно починати роботу?

Писачок в одній руці, яйце в другій. Поряд – магічно палахкотить бджолина свічка. Дивовижне перетворення курячого яйця на шедевр починається. Відчуття, як у молодого актора перед дебютом.

Технологія і мистецтво

Нагрітим воском проводите першу лінію – руки тремтять, виходить дуже не рівно. Та друга спроба вже вдаліша. І зрештою, отримуєте писанку. Їх в давнину малювали на повних яйцях, каже Галина Безкоровайна, заступник директора Київського Музею українського народного декоративного мистецтва.

Але, щоб краще його зберігати і не псувати красу неприємний запахом, сьогодні серединку видувають через дві дірочки. Кожного дня Пані Ганна видуває по 200 яєць. Але не для себе. Протягом цього тижня в музеї вчать, як малювати писанки, – от вона і готує вже пусті чисті яєчка для писанкарів-початківців.

Галина Безкоровайна: “Беремо яйце, з двох боків робимо дірочки спеціальним інструментом. Потім беремо дротика і збовтуємо серединку яйця – щоб вона не була густою. І беремо клізму, ставимо на верхню дірочку та потихеньку видуваємо”.

Пусте яйце вже лежить на столі. Дірочки, через які видували серединку, треба заліпити воском – щоб злий дух не залетів. Розводите фарби для бавовни – писанки розфарбовують саме ними. Берете простий олівець, але наносити візерунок на яйце ще рано.

Найголовніше у творенні писанки – настрій

Спочатку потрібно заспокоїтися, подумати про щось хороше і посміхнутись – радить Зоя Сташук, заслужений майстер України. П’ятнадцять років тому вона змінила свій фах – комп’ютерні технології на писанкарство і дуже з цього щаслива.

Зоя Сташук: “ Людина має бути зосередженою та спокійною, щоб усі гарні енергії лягали на писанку. Якщо буде писати писанку у знервованому стані – з яйцем протягом роботи все одно щось станеться. Чи розіб’ється, чи ще щось”.

Налаштувались на приємну роботу – тепер треба обрати візерунок. Тут може допомогти майстриня Наталка. Їй всього тринадцять років, але вона вже веде гурток писанкарства.

Наталка: “Символів багато – хрест, сонце, дерево життя, сварга. Останньому не пощастило – його взяв собі за знак Гітлер. Тому вважають, що він приносить нещастя. Але насправді це не так”.

Не чоловіча це справа – писанки розмальовувати?

Наталка показує, як правильно тримати писачок і говорить, що зробити писанку може кожен. Хоча у дівчат до цього більше здібностей. А шестикласник Сергій на своєму прикладі доводить, що хлопці нічим не гірші від дівчат.

Писанку із традиційною зіркою він доповнив песиком. Каже, це ознака того, що він дуже любить природу. А на закиди, мовляв не чоловіча це справа –писанкарство, відповідає категорично: “Якщо це скаже той, хто жодного разу це не пробував, то я відповім, що він просто змарнував час і краще б прийшов сюди і спробував”.

Руки всі у фарбі, на одязі – плями від воску. Але в долонях маленька кольорова писанка. Можливо, з трохи кривеньким малюнком. Зате своя!

Матеріали до теми:

• Спільний Великдень для католиків і православних в Італії • СТРАСНИЙ ТИЖДЕНЬ
XS
SM
MD
LG