Доступність посилання

ТОП новини

Звання «Лицар Галичини» (нагороду українсько-польського примирення і діалогу) отримав польський журналіст


Єва Поштар Варшава, 5 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Українські й польські інтелектуали та священослужителі традиційно нагороджують українців і поляків, котрі відзначились на ниві українсько-польського діалогу та примирення. Цього року, після відомого речника українсько-польського зближення, лідера профспілки «Солідарність» Яцека Куроня звання «Лицаря Галичини» отримав польський журналіст Радіо Жешув Марек Цинкар.

«Лицар Галичини» – це звання надається українцям та полякам, що мають великі заслуги в ділянці українсько-польського зближення. До складу журі входять, серед інших, професори Львівського університету, священнослужителі українських та польських церков. Нагороди в різних категоріях традиційно вручають під час гала-концерту в Львівському оперному театрі.

Цьогорічний нагороджений Марек Цинкар, відомий як суспільний активіст, заснував в місті Жешув, що в Підкарпатському регіоні Польщі, фонд «Партнерство заради демократії». Роками редактор Цинкар в рамках європейських медіа-програм організує курси, семінари, студійні виїзди для сотень українських журналістів.

Пропагує Україну в Польщі та Європі

В інтерв’ю Радіо Свобода Марек Цинкар сказав: «Нагороду я отримав в категорії пропагування України в Польщі та Європі. Найбільше радію тим, що комісія оцінила поширювання мною серед українських журналістів європейських демократичних стандартів, тих, що мають діяти в просторі вільного слова».

Марек Цинкар наголошує, що працює не лише із журналістами західних регіонів України, але щораз більше з центру і сходу України та Криму: «Показую українським журналістам Польщу: якими проблемами живемо, як їх вирішуємо. Треба наголосити, що українські журналісти вивчають не лише Польщу, але також інші країни Євросоюзу. В Брюсселі ми відвідали установи Євросоюзу, також були в штаб-квартирі НАТО. Таким чином намагаємось відчиняти українським журналістам двері європейських салонів».

Його мрія – могутня Україна

Марек Цинкар вважає, що зараз в українсько-польських та українсько-європейських відносинах треба робити ставку на так звану «громадську дипломатію». Європейська ідея ставить перед українськими журналістами великі завдання, бо не завжди професійні дипломати вміють і хочуть обстоювати її в Україні, вважає польський журналіст.

А про своє життєве кредо Марек Цинкар сказав: «Моєю мрією є могутня Україна. Все, що роблю має на меті – зміцнення української державності. При тому мій великий подив викликає українська молода інтелігенція, з якою доводиться зустрічатись».

Марек Цинкар наголошує, що його діяльність будується на засадах патріотизму, адже зміцнення демократії в сусідній Україні приносить врешті-решт користь Польщі та Європі.
XS
SM
MD
LG