Доступність посилання

ТОП новини

Щоб Великодній стіл був святковим


Надія Петрів Ужгород, 6 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Медики закликають бути особливо пильними при купівлі продуктів харчування на базарах. Особливої актуальності ця пересторога набуває напередодні Великодніх свят.


32-річна ужгородка Вікторія розповіла Радіо Свобода, що постійно перед Великодніми святами купує продукти харчування на базарі. Жінка каже: в крамницях дорожче, а на ринках вдається бодай якусь копійку зекономити.

«М’ясомолочні продукти ми купуємо на базарі. Готуючись до Великодня, зазвичай я завжди йду до однієї жінки на ринку, замовляю їй заздалегідь, вона завжди продає на базарі. І тепер я купуватиму в неї м’ясомолочні продукти: ковбасу домашню, свині копчені окороки, різну буженину — це все-все беру завжди в однієї жінки. Звичайно, в супермаркетах є великий вибір, але там усе значно дорожче», — каже Вікторія.

М’ясомолочні продукти з ринку можуть бути небезпечними

Однак закарпатські ветеринари категорично проти того, щоб на ринках продавали ковбаси й окороки. За їхніми словами, прослідкувати за дотриманням технологічного процесу при виготовленні цих виробів у домашніх умовах неможливо.

Заступник начальника управління ветеринарної медицини Закарпаття Зіновій Романович пояснює: «Чому вони не дозволяються для реалізації? Не дозволяються для реалізації тому, що вони виготовлені не під контролем спеціалістів. Тварини, з одного боку, є джерелом смачних продуктів харчування, а з іншого боку, є завжди джерелом різноманітних захворювань. На сьогодні науці відомо понад 150 захворювань, спільних для людей і тварин».

Або в крамницях, або вимагати документацію

Ветеринари визнають: така продукція часто продається безконтрольно. Щоб відстежити всі ринки, просто не вистачить працівників у службі. Тому у даному випадку відповідальність за здоров’я людини — у її власних руках, кажуть ветеринари.

«Покупець завжди має право, і це має бути його обов’язком, запитати у продавця: а чи є в нього документ, що засвідчує безпеку продуктів, які він продає, в першу чергу безпеку», — нагадує Романович.

Ветеринари кажуть: незабаром у двох райцентрах Закарпаття відкриються лабораторії для перевірки якості продуктів на ринках. Крім того, за гроші Євросоюзу в регіоні будують надсучасну спеціалізовану лабораторію, яка контролюватиме всі продукти, що надходять із-за кордону.

А тим часом спеціалісти радять купувати м’ясні та молочні вироби в крамницях і обов’язково просити показати всю супровідну документацію на товар. Матеріали до теми:

• Як Великдень на Поліссі святкували і святкують • Луганська писанкарка відродила втрачену техніку розпису • «Путін підтримує тих православних, яких виростила кремлівська номенклатура за останні 60 років» • Один із польських майстрів писанкарства мешкає неподалік українсько-польського кордону • Майстер-клас із писанкарства • Спільний Великдень для католиків і православних в Італії • СТРАСНИЙ ТИЖДЕНЬ
XS
SM
MD
LG