Доступність посилання

ТОП новини

Опозиційний прем’єр Киргизстану готовий піти у відставку після внесення змін до Конституції


Зиновій Фрис Прага, 9 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У столиці Киргистану триває голодування учасників опозиційного угруповання "За реформи". Вони вимагають відставки президента, проведення дострокових виборів і внесення поправок до Основного закону. А лідери опозиції їдуть у регіони, щоб агітувати населення брати участь у мітингах своїх прихильників.


Член опозиційного руху "За реформи" Іса Омуркулов повідомив Радіо Свобода, що прем’єр-міністр від опозиції Алмаз Атамбаєв готовий піти у відставку, якщо це піде на користь громадському примиренню. Іса Омуркулов: "Атамбаєв запропонував піти у відставку одразу після того, як будуть ухвалені поправки до конституції. Ми, в свою чергу, запропонували, щоб серед цих поправок була й така: в перехідний період політичні групи, представлені в парламенті, дістають право висувати своїх кандидатів на посаду прем’єр-міністра – щоб був вибір.

Опозиційний прем’єр Атамбаєв і член руху "За реформи" Омуркулов входять до робочої групи, яка має сформулювати поправки до Основного закону країни.

Голодування триває

Тим часом у Бішкеку понад 80 опозиційних прихильників іншого опозиційного угруповання – "За гідне майбутнє Киргизстану" – з четверга продовжують голодувати перед приміщенням парламенту, вимагаючи відставки президента Курманбека Бакієва і проведення дострокових виборів.

Надходять повідомлення про те, що лідери киргизької опозиції їдуть у регіони, щоб закликати населення брати участь у майбутніх мітингах своїх прихильників. Напередодні відбулось спільне засідання реформаторів і опозиціонерів з Об’єднаного фронту "За гідне майбутнє Киргизстану" на чолі з колишнім прем’єром Феліксом Куловим, де й ухвалили це рішення.

Масові мітинги в країні розпочинаються сьогодні

Рухи "За реформи" і Об’єднаний фронт на 9-11 квітня запланували початок масових і безстрокових мітингів своїх прихильників у багатьох населених пунктах республіки, в тому числі і в столиці. Вимога та сама: дострокові президентські вибори, відставка президента Бакієва. За словами організаторів, у мітингах можуть взяти участь до ста тисяч осіб.

Раніше опозиціонери вимагали від президента розпочати конституційну реформу, реорганізувати держтелерадіокомпанію в громадське телебачення і створити коаліційний уряд. Бакієв всі ці вимоги виконав, правда, з коаліційним урядом не вийшло. За словами прем’єра від опозиції Алмазбека Атамбаєва, це пов’язано з тим, що напередодні акцій протесту мало хто хоче входити у новий уряд. Тому його склад майже не змінився.
XS
SM
MD
LG