Доступність посилання

ТОП новини

Успішні випробування американської системи ПРО у Тихому океані


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 9 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - У Сполучених Штатах міністерство оборони повідомило про чергове успішне випробування системи протиракетної оборони. У перебігу випробувань у Тихому океані в районі Гавайських островів ракета-перехоплювач влучила у балістичну ракету у польоті. Це вже другий у нинішньому році успіх випробувань. Тим часом представники Пентагону почали говорити про можливість співробітництва з Росією для захисту від можливого ракетного удару з боку деяких країн або міжнародних терористичних організацій.


У пресі є повідомлення про застосування під час випробувань у Тихому океані нової технології. Свого часу з президента Рейгана кепкували телевізійні гумористи, коли він майже чверть століття тому висунув ідею протиракетної оборони. Мовляв, що це за “зіркові війни”? Хіба можна влучити кулею у кулю? Тепер виходить, що можна і що Рейган мав рацію.

Йдеться про нову технологію перехоплення балістичних ракет на завершальній стадії польоту

Як стверджують спеціалісти, цей метод перехоплення вже застосовується у протиракетних комплексах “Патріот”, але у даному випадку влучили у ракету з високою траєкторією польоту, на відміну від ракет середнього радіусу дії, для знешкодження яких призначений комплекс “Патріот”.

Нова система дає можливість захистити значно більші за площею території. Тож успіх випробувань у Тихому океані додає Вашингтонові певності у тому, що протиракетну парасольку можна розгорнути над країнами Європи. Згідно з заявою Ерика Едельмана, заступника глави Пентагону з питань політики, Польща і Чехія виявили зацікавленість щодо розміщення на їхній землі системи протиракетної оборони. На жаль, сказав Едельман, “російське керівництво висловило невдоволення, причому у досить різких формулюваннях”, - мовляв, це матиме дестабілізуючий вплив на Європу. “Я не можу втямити, - вів далі Едельман, - чому 10 перехоплювачів у Східній Польщі для протистояння нападам (що загрожують також і Росії) можуть мати дестабілізуючий вплив. Навпаки, я вважаю, що ці перехоплювачі зменшать цінність ракетних проектів Ірану та інших режимів, які розробляють програми, котрі піддаватимуть ризикові Європу і Сполучені Штати”.

"У відносинах з Росією ми будемо дуже прозорими"

Генерал Генрі Оберінг, директор пентагонівської Агенції протиповітряної оборони, під час недавнього візиту до Києва підкреслював, що йдеться про розміщення у Польщі не більше як 10 ракет-перехоплювачів. Вони не корисні проти сотень ракет і тисяч боєголовок, що їх посідає Росія, зауважив Оберінг.

За словами Гордона Інгленда, заступника міністра оборони, Сполучені Штати завжди були і надалі будуть гранично прозорими у відносинах з Росією щодо планів розміщення протиракетної оборони. “Фактично наближеність (ракетних перехоплювачів) до Російської Федерації може надати нові можливості для розширення співробітництва в ділянці протиракетної оборони. Я маю на увазі такі заходи для зміцнення довір’я, як спільне використання радарної інформації та спільні випробування протиракетних систем”, - сказав Інгленд на конференції у Вашингтоні.
XS
SM
MD
LG