Доступність посилання

ТОП новини

Феодосійський міський суд «заборонив» і «дозволив» дострокові вибори


Володимир Притула Сімферополь, 9 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Ухвалене минулого четверга рішення Феодосійського міського суду ще більше заплутало ситуацію довкола парламентських виборів. Цей суд 5 квітня виніс ухвалу, якою заборонив проводити будь-які заходи щодо організації дострокових виборів до Верховної Ради України. Він же 7 квітня цю ухвалу і скасував.

У четвер громадянин України Георгій Давидов звернувся до Феодосійського міського суду з позовом до фракцій Верховної Ради України про визнання незаконною їхню бездіяльність у питанні ініціювання імпічменту Президента України у зв’язку з його Указом про розпуск парламенту та проведення дострокових парламентських виборів.

Суд взяв цей адмінпозов до розгляду і того ж дня призупинив дію президентського указу, заборонивши Кабінету Міністрів, органам виконавчої влади і місцевого самоврядування проводити будь-які заходи щодо організації дострокових виборів Верховної Ради до розгляду справи по суті.

Заборона стосувалася уряду, ЦВК, політичних партій...

Серед іншого, ухвалою судді Олександром Коваленком було заборонене фінансування організації виборів. Крім того, будь-які дії з проведення виборів були заборонені Центрвиборчкому. Політичним партіям і блокам також заборонили проводити будь-які заходи щодо виконання Указу від 2 квітня, у тому числі висувати кандидатів у депутати, подавати документи до ЦВК для реєстрації кандидатів, друкувати агітаційні матеріали. Така заборона на виконання Указу Президента стосувалася також усіх інших юридичних і фізичних осіб. Ухвала підлягає негайному виконанню, мовилося у постанові міського суду.

Вже у п’ятницю Міністерство юстиції України повідомило, що таке рішення Феодосійського суду є чинним та обов‘язковим до виконання. Державна виконавча служба Мін’юсту прийняла його до виконання і виконала 6 квітня 2007 року. Про це повідомила прес-служба Міністерства юстиції.

Врешті «заборону» скасували

А вже в суботу стало відомо, що голова того ж Феодосійського міського суду Іван Гаврилюк за клопотанням представника Блоку Юлії Тимошенко скасував усі заходи забезпечення адміністративного позову Георгія Давидова, передбачені ухвалою цього суду від 5 квітня.

І, як повідомив заступник глави Секретаріату Президента України Ігор Пукшин, це рішення суду про дозвіл проводити позачергові парламентські вибори надійшли і до Секретаріату глави держави, і до Кабінету міністрів, і до ЦВК, і до Державного казначейства. Втім, підтвердження цього з боку Мінюсту, зокрема, Державної виконавчої служби, поки що немає.
XS
SM
MD
LG