Доступність посилання

ТОП новини

В Ужгороді вже готуються до опалювального сезону


Надія Петрів Ужгород, 6 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Щойно в Ужгороді закінчився опалювальний сезон, як мешканці міста взялися за підготовку до наступного. Чимала частина ужгородців планує протягом весни й літа встановити у своїх квартирах автономні системи опалення.

Десятки ужгородців щодня звертаються до управління житлово-комунального господарства міста з проханням видати їм дозвіл на від’єднання від систем централізованого теплопостачання.

Тепло дороге, і його не було

Люди кажуть, ціни на тепло в Ужгороді занадто високі, тому треба встановлювати автономні системи опалення. Дійшов такого висновку й 29-річний ужгородець Володимир.

Він розповів Радіо Свобода, що цілу зиму платив за центральне тепло в двокімнатній квартирі, яка має всього 36 квадратних метрів, майже двісті гривень. Гроші великі, а послуг не отримував, каже Володимир: «Цілу зиму я платив. У одній кімнаті з двох тепла так цілу зиму й не було. Вартість, яку мені доводилося платити, абсолютно не співмірна тій сумі, яку люди платять за газ при автономному опаленні. Планую цього літа поставити автономну. Не бачу іншого виходу».

Зношеність тепломереж і небажання споживачів платити

Міська влада Ужгорода визнає, що централізоване теплопостачання в місті – вкрай неякісна послуга. Причин цього кілька. Найперша – зношеність тепломереж міста перевищує 60 відсотків.

З іншого боку, вкрай неактивно за послугу розраховуються споживачі, каже перший заступник міського голови Ужгорода Володимир Бобков: «Люди охолоджені політичними декларативними заявами про те, що не треба платити за такими високими тарифами. Через це в Ужгороді борги за опалення станом на 1 квітня поточного року виросли до 8 млн. грн.».

Володимир Бобков каже, цілу зиму міська влада ламає голову над тим, як забезпечити ужгородцям наступної зими нормальне опалення. Є кілька варіантів, один з них – повна реконструкція тепломережі міста:

Володимир Бобков: «Має бути реформування системи у зв’язку з тим, що вона є економічно малоефективна, з технічним станом – зношення більше 60%. Потрібні якісь нові ідейні, фінансові вливання в цю галузь. Що бачиться? Ми протягом останніх півроку ведемо переговори з інвестором, який погодився попередньо на повну реконструкцію тепломережі міста».

Міні-котельні можуть врятувати

Інший варіант вирішення проблеми теплозабезпечення Ужгорода – побудувати у місті десятки локальних міні-котелень. Однак при цьому слід довести до логічного завершення встановлення автономних систем опалення в окремих квартирах.

Як зазначають міські чиновники, заборонити встановлення таких систем вони не мають права. Але в ситуацію наразі повинні втрутитися газовики та міліція, бо ужгородці дуже часто при встановленні автономних систем опалення не дотримуються правил безпеки.
XS
SM
MD
LG