Доступність посилання

ТОП новини

Світлий понеділок: традиція святкування на Галичині


Галина Терещук Львів, 9 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На Галичині Світлий понеділок називають ще обливаним понеділком.

Церковні дзвони на Великдень сповіщають про перемогу Ісуса Христа над смертю і пеклом.

У Світлий понеділок прийнято після Богослужіння відвідувати своїх рідних, обмінюватись крашанками і паскою. Паска, крашанки і писанки – символи Христового Воскресіння.

Існує переказ, що Марія Магдалина, яка проповідувала науку Ісуса, прийшла до римського цісаря і подарувала йому червону крашанку зі словами «Христос Воскрес!».

Обливання – це очищення водою і знак симпатії

За народною традицією, яку в Галичині бережуть століттями, Світлий Великодній понеділок називають обливаним. Із давніх-давен було прийнято, що хлопці обливали дівчат чистою холодною водою. У такий спосіб вони демонстрували свої симпатії до дівчини. За що отримували у подарунок крашанку. Цей стародавній звичай означає весняне очищення водою.

Дотримувались цієї традиції у деяких регіонах сусідньої Польщі, а в багатьох католицько-православних державах прийнято у цей день купатись у джерельній воді.

Осучаснення традицій

Однак народні звичаї обливаного понеділка в сучасному світі подекуди уже набрали хуліганських витівок серед молоді, коли водою у непогоду, у Світлий понеділок можуть облити літніх людей чи пасажирів у громадському транспорті. Так у Львові молодь влаштувала власні розваги на джипі обливаючи один одного водою.

Чимало священнослужителів вважають, обливання водою – поганський звичай, але все ж цю народну традицію люди підтримували навіть у роки заборони церкви. Тоді за обливання у Світлий понеділок можна було втратити роботу. Натомість сьогодні це лише забава для підлітків, більшість з яких і не розуміє значення цієї давньої традиції.
XS
SM
MD
LG