Доступність посилання

ТОП новини

Шпигунська діяльність у наші дні. Розмова з колишнім командувачем американської розвідки


Олекса Семенченко Лондон, 6 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Великій Британії останнім часом, зокрема після вбивства в Лондоні колишнього офіцера російського ФСБ, критика Кремля Олександра Литвиненка, говорять про повернення російської шпигунської діяльності на рівень часів "холодної війни". Радіо Свобода провело розмову на тему пострадянської шпигунської діяльності з колишнім директором надсекретної Агенції національної безпеки США генералом Вільямом Одомом.

Р.С.: У Великій Британії стверджують, що Росія все ще веде там шпигунську діяльність. Чи правда це? І чи діють російські шпигуни у США і в країнах Заходу загалом?

В.О.: Звичайно. Росія це завжди робила і добре знає, як це робити. Вона вміє це робити краще, ніж керувати економікою або будувати політичну систему. Тому вона й далі це робить. Я б дуже здивувався, якби було інакше.

Р.С.: В одній із програм Бі-Бі-Сі стверджувалося, що шпигунська діяльність Росії повернулася на рівень часів "холодної війни"?

В.О.: Про це я не знаю – я вже не займаюся цією справою. Але якщо це так, мене це не дивує. Адже у випадку з росіянами маємо проблему зайнятості (сміється). Багато в чому шпигунська діяльність триває, щоб шпигуни, які пройшли підготовку, й надалі мали роботу.

Р.С.: А який тип інформації цікавить Росію? Йдеться про політичний, стратегічний шпіонаж, чи після розпаду СРСР це розвинулося більше у збір даних промислового характеру?

В.О.: Це не розвинулося, промисловий шпіонаж завжди існував, завжди був дуже важливим чинником. Країни, що відстають технологічно, намагаються вкрасти технології в інших. Підозрюю, що це значна частка сьогоднішніх зусиль росіян. Проте і стратегічний шпіонаж, і політичний, особистий і біографічний аналіз також є надзвичайно важливими.
XS
SM
MD
LG