Доступність посилання

ТОП новини

Тарифи перераховували-перераховували і визнали обґрунтованими


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 10 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Упродовж місяця у Дніпропетровську перевіряли обґрунтованість тарифів на комунальні послуги. Робоча група депутатів міськради, створена під тиском масових акцій протесту, ще раз подивилася розрахунки комунальників і виконкому, який піднімав тарифи. Сьогодні депутати провели четверте, підсумкове засідання.

У міськраді переконані- тарифи обгрунтовані
Березневі акції протесту проти тарифів
Сенсації не сталося. Услід за комунальними службами і міською владою депутати повторили: тарифи, за якими прожили останній опалювальний сезон, розрахували правильно, і споживачам не залишається нічого іншого, як платити.

Висновок робочої групи оприлюднив голова постійної комісії міськради з питань комунального господарства Сергій Воробйов: «За тими попередніми даними, які ми отримали у ході роботи комісії щодо теплопостачальних організацій і частково — водоканалу, буде рішення підтвердити тарифи, установлені виконкомом міської ради».

Прокуратура пішла із тарифами до суду

Між тим правоохоронці і далі продовжують наполягати — ціни, за якими дніпропетровці розраховуються з комунальниками, «липові». Щодо тарифів на воду і тепло — це прокуратура вже доводить у суді. Тим паче, що міська влада рішення про нові тарифи ухвалила без відповідних узгоджень з контролюючими структурами.

Прокурор області Володимир Шуба заявив: «До структури тарифів включені завищені амортизаційні витрати, безнадійна дебіторська заборгованість, витрати на утримання соціальної сфери тощо. І кажуть, що все це мають заплатити наші споживачі. У місті Дніпропетровську також були застосовані необґрунтовані тарифи на послуги з утримання будинків».

Із правоохоронцями погоджуються і громадські об’єднання. Галина Кучеренко, лідер громадської організації «Народний контроль», що діє у Дніпропетровську вже чотири роки, каже, що у квитанціях споживачів, які не мають лічильників тепла, упродовж усього опалювального сезону стояли цифри, набагато більші від тих, за якими платили ті, хто має лічильники.

«Людей дурять, і це можна порахувати...»

Це, за словами Галини Кучеренко, свідчить про те, що людей обдурювали: споживач без лічильника платив 4 грн. 29 копійок за 1 метр опалювальної площі — це тариф, встановлений виконкомом, а за лічильником — удвічі менше.

Галина Кучеренко: «У листопаді 2006 року ціна одного квадратного метра опалювальної площі по лічильнику була гривня вісімдесят шість. У січні 2007 року — 3.44, у лютому 2007 — 2.77. І в березні — це останній місяць опалювального сезону — 2 грн. 54 коп.»

Між тим «гірку пігулку» комунальники намагаються присолодити: мешканцям міста почали повертати гроші за послуги з теплопостачання, які не надавалися упродовж опалювального сезону. «Міські теплові мережі», які обслуговують понад половину споживачів, вже зробили перерахунків на понад 20 млн грн. Інші теплопостачальні підприємства поки не квапляться.
XS
SM
MD
LG