Доступність посилання

ТОП новини

Чому горять ліси на Луганщині?


Ярослав Гребенюк Луганськ, 10 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Великі лісові пожежі довелось гасити учора луганським пожежникам. Вигоріли майже 24 гектари соснових лісів.

Пожежники Луганського управління МНС ліквідують лісову пожежу (Станично- Луганський район Луганської області)
Земля, після відступу вогню
Всі три пожежі розпочались неподалік від міста Щастя, в лісах Станично-Луганського району. Перший спалахнув майже у межі Щастя о 13:50, другий – за 15 хвилин і за 40 кілометрів від міста, поблизу села Болотенне.

Пожежникам довелось розділити сили – на одній пожежі працювали 30 осіб, на іншій 120. Техніку теж неможливо було зосередити в одному місці. Пізніше, запалав ліс у 15 кілометрах від Щастя, біля села Нижнє Тепле. В цілому постраждали близько 24 гектарів лісових насаджень.

Кому можуть бути вигідні пожежі?

Це змусило пригадати пожежі в Кремінських та Сєверодонецьких лісах упродовж останніх років. Ліси вигорали сотнями гектарів.

Один із мешканців Сіверськодонецька розповів: «У нас під Сіверськодонецьком – пісок, гарні соснові ліси, стрункі стовбури, повітря від цього гарне – комарів немає. Так у нас як робиться: підпалюється велика ділянка лісу, вигорає пара десятків гектарів, усе чорне навкруги. Але це ж вогонь тільки кору торкнув, а деревина, стовбур – повністю в порядку. Потім можна питати дозволу на «прибирання території» і, відповідно, безкоштовно все це добро вивозити. Звичайно, про це всі знають – від мера до будь-якого мешканця Сіверськодонецька. Але так уже повелося. Правда, останні два роки вже так часто не горить».

Бізнес на спаленому лісі

Ці спогади підтверджує і експерт, що займається торгівлею та переробкою лісу. Директор лісопереробного підприємства «Дон-Лєс» Геннадій Котлярчук повідомив: «В основному горілі дерева йдуть на шахти для укріплення вибою, у нас достиглого крупного лісу небагато, тому його й не розробляють, лише санітарна порубка. Тому багато хто радий, на руку їм, що ліс згорів – отримали фронт робіт. Роками люди працювали, налагоджений бізнес. Раніше ходили чутки, що в Кремінських лісах хтось навмисно дерева палить. Отже, може бути що й цього разу хтось навмисно ліс палить».

Вчорашні пожежі під Щастям розслідує спеціальна комісія, до якої ввійшли пожежні експерти та лісники. Комісія ще не встановила розмір завданої шкоди та причину виникнення пожеж. Поки що офіційна версія – «необережне поводження з вогнем». Мовляв, у вихідний день люди виїхали на пікніки, розпалили вогнища, насмажили шашликів, а потім не загасили вогонь.

Таке може бути, але ж погода на Луганщині учора була зовсім не під пікнік: плюс 7-10 градусів та пронизливий вітер. У той день машин у напрямку міста Щастя майже не було. А останнім часом поменшало і лісовозів, що везуть спиляні стовбури із соснових лісів.
XS
SM
MD
LG