Доступність посилання

ТОП новини

Іран каже правду чи дезінформує світ про свою ядерну програму, щоб зберегти право на її розвиток?


Василь Зілгалов Прага, 10 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Світова спільнота стурбована учорашніми заявами Ірану про початок «промислового етапу» виробництва урану. Втім, оглядачі припускають, що це може бути дезінформація, за допомогою якої Іран хоче зберегти право на ядерні розробки у майбутньому. Росія, зокрема, сьогодні заявила, що їй нічого невідомо про технологічний прорив, який здійснив Іран, і вона чекає на підтвердження цих даних.

Іран -- завод зі збагачення урану у Натанзі. 9 квітня 2007 р.
Іран нині знову заявив, що його ядерна програма не буде зупинена – всупереч наполяганням міжнародної спільноти. Зокрема, міністр закордонних справ Ірану Манучер Моттакі сказав: «Ми вважаємо, що інша сторона повинна діяти, виходячи з розуміння реальності. Якщо у них є якісь нові пропозиції, ми, як уже не раз заявлялося, готові до всебічних переговорів, без будь-яких попередніх умов, щоб відшукати рішення ядерної проблеми».

Напередодні президент Ірану повідомив, що його країна «вступила у клуб ядерних держав і може виробляти уран у промислових масштабах».

Це викликало критику з боку США, ЄС та ООН. Зокрема, представник Білого Дому Джон Маккормік заявив: «Керівництво Ірану ухвалило рішення не припиняти ядерних розробок – це завдає шкоди інтересам іранського народу, оскільки його керівництво стало на хибний шлях. Це збитки: міжнародний бізнес Ірану простоює, торгівля також, не буде й інвестицій в іранську економіку».

ЕС переконує, а ООН вимагає

Європейський Союз також переконує Іран зупинити збагачення урану. А Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун звернувся до Тегерану з вимогою повністю виконувати вимоги ООН. Наприкінці березня Рада Безпеки ООН ухвалила рішення про суворі санкції щодо Ірану за відмову зупинити ядерні розробки.

Втім, деякі експерти вважають, що Тегеран блефує із заявами про початок промислового виробництва урану, щоб зберегти за собою право на подальші ядерні розробки. Зокрема, Реза Таґізаде, професор університету Ґлазґо у Шотландії, сказав Радіо Свобода, що Іран нічим реальним не підтвердив своїх останніх заяв: «Оскільки Іран не оголошував реальної кількості своїх центрифуг, важко вважати, що він дійсно вступив в «індустріальну стадію» (виробництва урану). Заявляючи про це, Іран наголошує, що це робить можливим продовження його ядерних програм».

Чимало західних експертів також переконані, що Іран ще немає мінімуму у три тисячі центрифуг, щоб перейти до промислового виробництва урану. Але це, на думку багатьох експертів, робить проблему припинення ядерної програми Тегерану дуже гострою саме сьогодні. Бо після подолання рубежу у три тисячі центрифуг, як висловлюються деякі фахівці, Іран упродовж року може виготовити першу ядерну бомбу.

Тим часом керівник ядерної енергетики Ірану Ґолямреза Аґазаде сьогодні заявив, що його країна готується встановити до 50 тисяч таких установок з промислового збагачення урану.

Матеріали до теми:

• Іранський президент Махмуд Ахмедінеджад кинув новий виклик світові • Знову про іранську ядерну програму і нові санкції щодо Тегерана • «Їм не потрібен задній хід, їм потрібна кнопка СТОП», – держсекретар США про Іран. • Президент Ірану вкотре заявив, що країна не припинить розвиток власної ядерної програми.

• Звільнені британські військові моряки повернулися на батьківщину з іранського полону • Іран звільняє британських моряків
XS
SM
MD
LG