Доступність посилання

ТОП новини

Нинішній тиждень в Україні буде вирішальним. В Україні прийшов час незалежних політиків. (Огляд світової преси)


Василь Зілгалов Прага, 10 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У західній пресі висловлюються думки про вирішальну роль великого бізнесу в нинішніх українських подіях. Деякі оглядачі у Європі вважають, що рішення Конституційного Суду, можливо, влаштує обидві сторони. Світові видання цитують слова Юлії Тимошенко про те, що «рішення Президента про проведення нових виборів було єдиним способом врятувати Україну від Росії».


Австрійська газета «Дер Штандарт» вважає, що «матч між українськими Президентом і Прем’єром переходить у наступний раунд». І висловлює припущення, що Великодній тиждень може стати вирішальним у розвитку політичних подій в Україні. Це видання також інформує, що частина великого бізнесу, зокрема, "Індустріальний союз Донбасу", – підтримала рішення Президента про дострокові вибори, бо боялася односторонньої більшості у парламенті. «Дер Штандарт» не включає, що «Конституційний Суд ухвалить рішення, яке влаштує обидві сторони». Газета також наводить слова українського експерта про те, що головна мета вуличних акцій коаліції у столиці – це тиск на Конституційний Суд.

А польська «Ґазєта Виборча» наводить великодні слова українського Президента: «Моє рішення відповідає Конституції і відмови від нього не буде». Польське видання також відзначає активність демонстрантів від коаліції у Києві і прогнозує до кінця тижня протистояння «двох Майданів», коли «помаранчева коаліція збере своїх прихильників на Європейській площі». Газета наголошує, що відстань між двома непримиренними таборами буде всього «200 метрів».

Швейцарська впливова газета «Ноє Цюрхер Цайтунґ» інформує, що Віктор Ющенко продовжує твердо наполягати на дострокових парламентських виборах і наводить його великодні слова про наміри «звільнити храми від фарисеїв і торговців». Разом з тим це видання резюмує, що «нова сварка у Києві демонструє ще більше, що шлях України до демократичного суспільства далекий». Газета також наводить думки експертів про вирішальну роль Юлії Тимошенко у тиску на Віктора Ющенка щодо підписання ним Указу про дострокові вибори. Разом з тим «Ноє Цюрхер Цайтунґ» наголошує, що «сама Юлія Тимошенко була колись «олігархом» і напевно не належить до тих постатей в Україні, котрі згодні на компроміс».

Американський часопис «Ньюсвік» публікує інтерв’ю з головним рушієм опозиції в Україні – Юлією Тимошенко. Головний лейтмотив цього інтерв’ю – «намагання Кремля робити все, що у його силах, щоб утримати Україну під своїм контролем». За словами лідера БЮТу , «Росія схопила Януковича за горло. Вони не дозволяють йому зробити ні кроку вліво чи вправо без їхнього дозволу». «Нюьсвік» також наводить слова Юлії Тимошенко про те, що «і Захід, і Росія повинні примиритися з тим, що в Україні прийшов час незалежних політиків. Ми будемо вірними виключно нашому власному народові».

Матеріали до теми:

• Депутати ПАРЄ та Європарламенту, можливо, допомагатимуть вирішувати кризу в Україні • Конституційний Суд під пресом? • Крок вперед – крок назад: які сценарії компромісу ще можливі? • “Закон суворий, але...” - за якими законами живуть українські політики, та чим є в Україні Конституція? • Меджліс кримськотатарського народу підтримує дострокові вибори • Українська політика вимагає змін, стверджують львів’яни • Змагання за владу між президентом і парламентом народжує конституційні кризи. Інтерв’ю з представник Венеціанської Комісії • Нинішній тиждень в Україні буде вирішальним. В Україні прийшов час незалежних політиків. (Огляд світової преси) • Любомир Гузар: "Я б дуже радо хотів у тому напрямі щось зробити, але ніхто нас не запрошує. Мені прийти і пхатися, і сказати: пане Президенте, пане Прем’єре, я хочу вам щось казати, — то понад мої сили"

• Юлія Тимошенко — найгеніальніший політик, а Президент підписав собі політичний вирок — інтерв’ю з депутатом Олександром Ковтуненком • «Трагіфарс» в Україні. Ющенко – я не буду Єльциним. (Огляд світової преси) • Розпуск парламенту України є правильним рішенням, але «помаранчеві» допустили багато помилок раніше – словацький дослідник
XS
SM
MD
LG