Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії засуджено чотирьох членів нерегулярного збройного угруповання «Скорпіони»


Анамарія Рамач Белград, 10 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Спеціальний суд у справах воєнних злочинів у Белграді сьогодні засудив чотирьох членів нерегулярного збройного угруповання під назвою «Скорпіони» за розстріл шістьох мешканців мусульманської національності у липні 1995 року, після захоплення містечка Сребрениця у Східній Боснії. Двоє обвинувачених засудили до максимальних 20 років ув’язнення, інших двох – до 13 та 5 років, а одного звільнили.

Міжнародний суд у Гаазі у лютому цього року визнав, що під час боснійської війни у Сребрениці було скоєно геноцид над мирним мусульманським населенням. Тоді розстріляли понад 8 тисяч осіб. У етнічних чистках мусульман, окрім підрозділів війська самопроголошеної республіки боснійських сербів, під командуванням генерала Ратка Младича, обвинуваченого Гаазьким трибуналом, брав участь і збройний нерегулярний загін із Сербії «Скорпіони». Вирок над "Скорпіонами" є першим, ухваленим у Сербії, що пов’язаний зі скоєним у Сребрениці геноцидом.

Дані про цей злочин вперше публічно були оприлюднені 2005 року, перед десятою річницею геноциду в Сребрениці, після показу відеозапису екзекуції, як доказового матеріалу на судовому процесі в Гаазькому трибуналі над екс-президентом Сербії Слободаном Мілошевичем.

Спершу знущання та тортури, а потім розстріл

Відеозапис зробили самі члени угруповання «Скорпіони» під час страти шістьох полонених, між котрими були й підлітки. Громадяни Сербії були шоковані кадрами, на яких видно процес скоєння злочину: спочатку знущання та тортури, а потім розстріл чоловіків, які лежать на землі зі зв’язаними за спиною руками. Після оприлюднення запису було подано позов проти виконавців, яких відразу заарештували. Судовий процес проти них почався в кінці 2005 року.

Прокуратура у справах воєнних злочинів вимагала максимального покарання для усіх обвинувачених.

Бруно Векарич, речник Спеціальної прокуратури, заявив: «Подумайте тільки, що ці люди були серед нас 10 років. Різниця між одним, який зізнався у злочині, якого камера зняла, як він безпосередньо розстрілює полонених, і рештою, які, згідно з прокуратурою, брали участь у тому злочині, не є великою».

Розстріл записали на відео для спогадів

Слободан Медич та Бранислав Медич засуджені до максимальних 20 років ув’язнення. Перо Петрашевич, який зізнався у скоєнні злочину і висловив найглибше покаяння, засуджений до 13 років. Александара Медича засудили до 5 років, а Александра Вукова, якого звинуватили у допомозі в екзекуції – звільнили. Суд встановив, що Слободан Медич, який був командувачем угруповання, дав наказ розстріляти людей. Відеоплівка також зроблена за його наказом, з метою записати усе для спогаду.

Бруно Векарич: «На мою думку, найголовніше, щоб суспільство відсторонилося від таких людей, і таким чином показало, що воно здатне захищати основні людські цінності, передусім право на життя».

А прокурор у справах воєнних злочинів Владимир Вукчевич заявив, що прокуратура лише частково задоволена вироком і оскаржить поблажливе ставлення суддів до окремих засуджених.
XS
SM
MD
LG