Доступність посилання

ТОП новини

Президент може призупинити Указ про розпуск парламенту, щоб перенести дату виборів, заявив Секретар РНБО


Сьогодні на брифінгу Секретар Ради національної безпеки і оборони Віталій Гайдук зазначив: «Конституція чітко визначила термін проведення дострокових парламентських виборів. Всі інші механізми – це можуть бути політичною домовленістю усіх сил, якщо вони погоджуються, що всі беруть участь у дострокових виборах, але технічно вони можуть бути проведені в інший спосіб. Президент не виключає, що може бути призупинений Указ, який дасть можливість того терміну, який недостатній політичним силам, для того, щоби прийти до виборчого процесу».


Сьогодні на брифінгу Секретар Ради національної безпеки і оборони Віталій Гайдук зазначив: “Конституція чітко визначила термін проведення дострокових парламентських виборів. Всі інші механізми – це можуть бути політичною домовленістю усіх сил, якщо вони погоджуються, що всі беруть участь у дострокових виборах, але технічно вони можуть бути проведені в інший спосіб. Президент не виключає, що може бути призупинений Указ, який дасть можливість того терміну, який недостатній політичним силам, для того, щоби прийти до виборчого процесу”.

Водночас заступник голови Секретаріату Президента Ігор Пукшин зазначив, що Указу про перенесення дати дострокових виборів не буде: “Хочу ще раз наголосити, що стаття Конституції чітко передбачає 60-денний термін і я вважаю, що вибори мають відбутися 27 травня. На сьогоднішній день я не бачу легальних шляхів зміни дати виборів, виключаю варіанти і можливості внесення змін до указу Президента”.

Раніше Віктор Ющенко в інтерв''ю журналістам іноземних видань зазначив, що допускає перенесення дати позачергових виборів парламенту.

Указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради Президент підписав минулого тижня.

Парламент відмовився виконувати цей указ і подав подання до Конституційного Суду для визначення відповідності цього документа Основному закону.

Матеріали до теми:

• Депутати ПАРЄ та Європарламенту, можливо, допомагатимуть вирішувати кризу в Україні • Конституційний Суд під пресом? • Крок вперед – крок назад: які сценарії компромісу ще можливі? • “Закон суворий, але...” - за якими законами живуть українські політики, та чим є в Україні Конституція? • Меджліс кримськотатарського народу підтримує дострокові вибори • Українська політика вимагає змін, стверджують львів’яни • Змагання за владу між президентом і парламентом народжує конституційні кризи. Інтерв’ю з представник Венеціанської Комісії • Нинішній тиждень в Україні буде вирішальним. В Україні прийшов час незалежних політиків. (Огляд світової преси)
XS
SM
MD
LG