Доступність посилання

ТОП новини

Демонстранти у Бішкеку домагаються відставки президента Киргизстану


Василь Зілгалов Прага, 11 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Киргизька опозиція зібрала в середу у столиці країни Бішкеку понад десяток тисяч прихильників, які вимагають відставки президента Курманбека Бакієва. Сам же президент Киргизстану звинувачує лідерів опозиції у спробі державного перевороту.

Киргизстан -- Мітинг опозиції у центрі Бішкеку з вимогою відставки Президента Курманбека Бакієва 11 квітня 2007р.
Спостерігачі відзначають, що нинішня киргизька влада зіштовхнулася сьогодні з одним із найсерйозніших викликів, що мали місце за два роки перебування на посаді президента Киргизстану Курманбека Бакієва, котрий сам колись був у лавах опозиціонерів.

Опозиційні сили розпочали свій марш із площі Перемоги до площі Алатоо у Бішкеку з піснями і гаслами: «Бакієв! Йди геть!», «Бакієв мусить відійти!».

«Наша мета проста – конституційні реформи і дострокові вибори президента»

На центральній площі Бішкека, де зібралися демонстранти, перебуває приблизно 100 юрт і наметів, встановлених для тривалого перебування мітингуючих. У руках опозиціонерів великий плакат із написом «Реформи без Бакієва».

Перед учасниками акції виступив нинішній прем’єр-міністр Киргизстану Алмаз Атамбаєв, який заявив, що він з опозицією. А колишній прем’єр і засновник та лідер Об’єднаного фронту «За гідне майбутнє Киргизстану» Фелікс Кулов наголосив: «Наша мета проста – конституційні реформи і дострокові вибори президента. Ми не маємо іншої мети. Однак прихильникам Бакієва це не до вподоби. Для них найважливіше – будь-що утриматися при владі».

На мітингу в Бішкеку звучали висловлювання на кшталт «злодій має бути у в’язниці, а наш злодій перебуває в президентському палаці» або ж «президент не дотримується слова і тому ми йому кажемо: відійди!». Учасники виступів знову й знову повторювали, що їхні очікування після вигнання Аскара Акаєва не виправдалися і нова влада продовжила стару політику.

У Бакієва свої аргументи, але він іде на поступки

А президент Киргизстану Курманбек Бакієв, виступаючи у вівторок по національному телебаченню, заявив: «Вони хочуть влади. Хочуть відставки законно обраного президента і готові для цього на будь-які дії. Реалізується продумана стратегія на зміну влади – не правовим шляхом, на державний переворот».

Водночас, щоб втихомирити своїх опонентів, президент Киргизстану у вівторок схвалив пакет конституційних змін, що мають зменшити його повноваження, і надіслав ці пропозиції до парламенту.

Але протестувальники обіцяють нарощувати свої виступи доти, доки Бакієв не піде у відставку. Спостерігачі сумніваються у тому, що президенту вдасться так просто подолати кризу довір’я до влади у Киргизстані. А президент сусіднього Казахстану Нурсултан Назарбаєв напередодні висловив думку, що події в Україні і Киргизстані повторюються «один до одного».
XS
SM
MD
LG