Доступність посилання

ТОП новини

Кабінет Міністрів перевіряє органи місцевого самоврядування


Галина Терещук Львів, 11 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Кабінет Міністрів України перевіряє органи місцевого самоврядування. Зокрема, фінансові справи Львівської облради, яка першою висловила підтримку Президентові України.

Доручення провести комплексну перевірку Львівської облради дав перший віце-прем’єр-міністр Микола Азаров. Окрім Львівської обрані для перевірки ще три органи місцевого самоврядування.

Про підстави цієї перевірки начальник Львівського обласного управління юстиції Ірина Попович відмовилась говорити. ЇЇ помічник упродовж усього дня пояснював Радіо Свобода про шалену зайнятість керівника. Згідно з Хартією про місцеве самоврядування Кабінет Міністрів не має права втручатись у діяльність рад.

Уряд цікавиться чисельністю апарату облради

Група, до складу якої увійшли представники Обласного управління юстиції, Міністерства фінансів, апарату Кабінету Міністрів, зробила низку запитів щодо структури, штатного розпису апарату і положення про відділи, які, до слова, облрада розробила лише нещодавно.

Спершу уряд хотів скоротити чисельність апаратів облради на 30%, натомість парламент ухвалив рішення про те, що чисельність апарату – справа місцевих органів влади, але, натомість ухвалили рішення про те, що голові облради належить мати двох, а не трьох заступників, як це є сьогодні у Львівському представницькому органі влади. Наразі Президент не підписав цього указу.

Керівництво облради не вважає перевірку політичним тиском

Голова Львівської облради Мирослав Сеник заявив, що рада надасть усі необхідні документи для комісії: «Якщо приїхала перевірка, ми відкриті, не хочемо щось ховати, дамо відповіді на всі запитання. Але закон на нашому боці. Орган місцевого самоврядування і свою структуру, і фінансування встановлює самостійно. Але, з іншого боку, через такі перевірки втрачається суть органів місцевого самоврядування, коли нам хочуть вказати на чисельність і діяльність».

Ані голова облради Мирослав Сеник, ані його заступник Микола Горинь не наважились назвати урядову перевірку політичним тиском на орган місцевого самоврядування. А депутат облради, лідер об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок вважає, що це саме політичний тиск і чинить його уряд на ті органи місцевого самоврядування, які підтримали Указ Президента про розпуск парламенту.

«Ведеться нечесна груба боротьба проти нинішньої влади Кабінетом Міністрів», – наголосив Олег Тягнибок.

Нині чимало експертів схиляються до думки, що представницький орган влади має працювати на професійній основі. Тобто депутати повинні отримувати зарплату і бути у складі апарату. Тоді робота була б ефективнішою і професійнішою у Львівській облраді, аніж є сьогодні. Не можна допустити і того, щоб Кабінет Міністрів руйнував органи місцевого самоврядування.

• Українська політика вимагає змін, стверджують львів’яни • Меджліс кримськотатарського народу підтримує дострокові вибори • Кризова географія: якими будуть наслідки реакції місцевих Рад на Указ Президента про розпуск парламенту? • “Берег лівий - берег правий” - чи можуть непорозуміння серед політиків відбитись на стосунках простих українців? • Дніпропетровськ: Президента засудили, Президента підтримали • Луганська облрада не хоче дострокових виборів • Донецьк протестує і відсилає «обурення» на Київ • Кримська влада підтримала Верховну Ради України і Віктора Януковича • Львівщина підтримує розпуск парламенту
XS
SM
MD
LG