Доступність посилання

ТОП новини

Президент України заявляє, що підкориться будь-якому рішенню Конституційного Суду щодо Указу про розпуск Верховної Ради


Про це Віктор Ющенко заявив у четвер на прес-конференції. «Я поважаю закон», – наголосив глава держави. Про це ж Президент сказав напередодні і в інтерв’ю Радіо Свобода та німецькій газеті Die Welt. За словами Президента, рішення Конституційного Суду «принципове не для двох Вікторів, а для 48 мільйонів української нації». Ющенко зазначив, що робитиме все, аби Конституційний Суд діяв: «Я за дієздатний Конституційний Суд».

Прес-конференції Віктора Ющенка 12 квітня 2007 р.
Про це Віктор Ющенко заявив у четвер на прес-конференції. «Я поважаю закон», – наголосив глава держави.

Про це ж Президент сказав напередодні і в інтерв’ю Радіо Свобода та німецькій газеті Die Welt.

За словами Президента, рішення Конституційного Суду «принципове не для двох Вікторів, а для 48 мільйонів української нації». Ющенко зазначив, що робитиме все, аби Конституційний Суд діяв: «Я за дієздатний Конституційний Суд».

Водночас Президент закликав суддів Конституційного Суду виявити мудрість і мужність: «Я бажаю мудрості й мужності, це істинно дві речі, які сьогодні повинні бути характерні, потрібні для роботи Конституційного Суду».

5 суддів Конституційного Суду 10 квітня заявили про тиск, що на них чиниться окремими представниками політичних сил. За словами суддів, тиск, що чиниться на них, не дає можливості їм ухвалити правосудне рішення про відповідність Конституції Указу Ющенка про розпуск Верховної Ради.

Віктор Ющенко під час інтерв'ю Радіо Свобода
У 15-ти вимогах Президента до уряду немає пункту про скасування Указу щодо розпуску парламенту. Про це заявив у середу Віктор Ющенко, відповідаючи на запитання Радіо Свобода: «Ні, не містить. Ключова позиція є в тому, що єдиний демократичний спосіб вийти із тієї глибокої кризи, яка опанувала перш за все український парламент, і потім передалася на політичну частину суспільства, якраз полягає в проведенні дострокових виборів».

• Повна версія інтерв’ю Президента

2 квітня Президент Ющенко видав указ про достроковий розпуск Ради й призначення позачергових виборів.

Рада відмовилася виконувати указ Президента звернулась із поданням в Конституційний Суд для визначення конституційності цього указу.

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 12.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• Віктор Янукович: Позачергові вибори Верховної Ради можливі • Україна поза майданами: які настрої панують серед людей? • Марек Сивець: в Україні немає революції • Комітет Європарламенту обговорив ситуацію в Україні • «Ми зацікавлені в тому, щоб Україна була на нашому боці» – євродепутат Ганнес Свобода • Чи не зарано Захід припинив підтримку України? • Політичний компроміс та українські реалії • Кризова економіка. Чи вдарила політична криза по гаманцях простих українців? • Чого хоче Росія в Україні?
XS
SM
MD
LG