Доступність посилання

ТОП новини

Чого хоче Росія в Україні?


Ірина Халупа Прага, 11 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Російські ЗМІ приділяють подіям в Україні безкінечні години прискіпливої уваги. Найновіше протистояння українського Президента і Прем’єра домінує не лише на перших шпальтах російських газет, а й також і на телевізійних екранах. Чи хоче Росія відновити свій вплив на найближчого сусіда і яким чином?


Коли йдеться про Україну та українські справи, російські політики рідко лізуть за словами в кишеню. Минулого тижня російська Дума ухвалила заяву на підтримку українського парламенту, в якій, зокрема, мовиться, що розпуск ВР виведе політичні сили за рамки правового поля. Водночас, напрочуд, Владімір Жириновський підтримав Указ українського Президента і назвав депутатське перебігання з фракції у фракцію, неприпустимим.

Братерські зв’язки виходять боком

Якби воно не було, події в Україні викликають сильні емоції в росіян. Чому, спитаєте? А це ті братерські контакти виявляється, це те кляте спільне минуле, яке нас зв’язало докупи. Бодай так вважає аналітик московського відділення американської фундації Геритедж Євґеній Волк.

Українців та росіян пов’язують мільйони сімейних та історичних ниток, констатує Волк і росіянам дуже важко зрозуміти саму ідею, що Україна стане повністю незалежною. Для російської громадської думки питання українського членства в НАТО чи в Європейському Союзі це найгірший жах, що можна собі уявити, каже російський аналітик.

Захід відвернувся. Росія скористала?

Два роки після Помаранчевої революції Захід не те що змінив своє ставлення до української демократії, а дає Україні чітко зрозуміти: вирішуйте свої проблеми демократично в рамках закону і конституції. Чи таке дещо віддалене ставлення надає Росії можливість більшого впливу в Україні? Аналітик московського центру американської фундації Карнеґі Сам Ґрін стверджує, що не все так просто.

Відвернута увага Заходу безперечно надає Росії певні можливості. Росія свідома того і готова скористатися кожною нагодою. Проте, врешті-решт, справжня суть українсько-російських відносин розіграється і виборюється кожного дня в рамках нормальних торговельних переговорів, дипломатії та інвестицій, переконаний Сам Ґрін.

Але Росія все ж таки не пропускає можливості, щоб посилити свій вплив. Євгеній Волк відверто називає це імперськими амбіціями. А причиною цих відновлених амбіцій Волк вважає посилену російську фінансову та економічну потужність завдяки нафтовим доходам. І це, на його думку, відображається в політичних кроках.

Єдиний російський інтерес в Україні – бізнес?

Чи справді Росія не може жити без України? Чому вона взагалі так сильно хоче впливати на свого слов’янського брата? Йдеться, перш за все, про збереження обличчя, переконаний Сам Ґрін, оскільки коли йдеться про їхній імідж та престиж, росіяни є страшенно чутливими.

Але попри питання національного російського еґо, росіяни аж ніяк не хочуть бачити Україну чи Грузію в НАТО. Як і не хочуть бачити американську протиракетну систему по той бік свого кордону.

Але, як стверджує політолог, в Росії усвідомлюють що її вплив на Україну та на Грузію дедалі слабшає. І сьогодні кремлівські лідери мають лише один інтерес в цих країнах, а це бізнес.

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 11.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• У 15-ти вимогах Президента до уряду немає пункту про скасування Указу щодо розпуску парламенту • Віктор Ющенко: Сьогоднішні обставини є найбільш вдалими, щоби провести рішення, на які б за інших часів пішли роки (інтерв’ю Радіо Свобода) • Моя політика: що думають про владу, політичну кризу і життя в Україні два пересічні українці з двох майданів? • Мінус п’ять. Чим викликаний демарш п’ятірки членів Конституційного Суду? • Україна у центрі уваги європейської спільноти • Українська система створює залежність суддів Конституційного Суду, вважає західний правознавець • Німеччина і ЄС мали б виступити на боці Віктора Ющенка. Судді конституційного суду під тиском (Огляд світової преси) • Єврокомісія пропонує ініціативу «Чорноморська співпраця» • Хто заробляє на політичних туристах?
XS
SM
MD
LG