Доступність посилання

ТОП новини

Чи не відлякують українські політичні негаразди інвесторів?


Валентина Одарченко Рівне, 12 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент Віктор Ющенко запевняє, що політична криза не впливає на економічні процеси, а міністр фінансів лякає драматичними наслідками, якщо керівники держави не досягнуть компромісу. Микола Азаров запевняє, що проведення дострокових виборів загальмує і програму інвестиційного прориву в економіці.

У Рівному завершилося засідання міжнародного трейд-клубу, в якому взяли участь представники 18 іноземних держав. Дипломати та представники іноземних компаній вивчали промисловий і торговельний потенціал області і з’ясовували, що ж заважає інвесторам працювати в Україні.

Нестабільність – перепона у співпраці з іншими країнами

Ознайомившись із підприємствами хімічної, деревообробної, харчової та енергетичної галузі, учасники трейд-клубу констатували: потенціал для співпраці чималий.

Однак віце-президент міжнародного трейд-клубу, перший секретар посольства Словацької республіки в Україні Стефан Курищак вважає, що найбільшою перепоною для співпраці є нестабільна політична ситуація в Україні: «Політична нестабільність – це основний фактор, від якого залежать економічні наслідки. Що головне — чимало інвесторів бояться України, якщо немає політичної стабільності. Я б хотів побажати вашим громадянам, щоб вони обирали свій парламент, свої політичні партії таким чином, щоб вони були надійними на довгий час. Це буде для нас і для вас дуже корисно».

Представник німецької компанії Ярослав Пелих розповів, що його фірма упродовж п’яти років постачає джерела безперебійного живлення на Рівненську АЕС, і на цю співпрацю не впливають жодні негативні фактори. Нині ж у фірми нові інвестиційні задуми, каже пан Пелих: «Це проект газогенераторів для поновлюваних джерел енергії, гадаю, незабаром ви дізнаєтеся про нього детальніше».

Іноземці бачать зміни і зважають на покращення

Радник посольства Рeспубліки Польщі в Україні Збігнев Шмуневськи констатує збільшення товарообігу за останній рік з Рівненщиною та Україною більше ніж на 60 %. Знайома йому область невпізнанно змінилася на краще.

Збігнев Шмуневськи: «Я якось приїхав – на вулицях були одні ями, і я здивувався, чому Рівне таке нерівне? Зараз бачу, як воно чудово змінилося. Це дуже перспективний регіон для закордонних інвесторів – через нього йдуть усі головні автомобільні і залізничні шляхи – на Відень, Берлін, Париж, Київ і далі. А ще у вас величезні можливості з виробництва будматеріалів. Перед Україною і Польщею нині постали завдання великого будівництва, потрібні щебінь, граніт – це все в Україні є».

Збігнев Шмуневськи сподівається, що політичні перипетії в Україні поки що жодним чином не вплинули на українсько-польські економічні відносини.

«Ситуація, на перший погляд, складна, але на початках демократії – дуже складний процес, і для того, щоб навчитися демократії, потрібно часто робити вибори… 30 років тому в Італії вибори відбувалися по два рази на рік. Головне, щоб політика не заважала економіці. У Польщі щось подібне також відбувалося – але зараз усе нормально», – зазначив радник посольства Республіки Польщі в Україні Збігнев Шмуневськи.

Уже вчетверте рівненські підприємства отримали унікальну можливість презентувати себе іноземним партнерам і встановити ділові контакти з членами правління клубу. Після останньої такої зустрічі іноземні інвестиції в область зросли у 6 разів.
XS
SM
MD
LG