Доступність посилання

ТОП новини

120 років від дня народження скульптора, кінорежисера та драматурга Івана Кавалерідзе.


Віталій Пономарьов Київ, 13 квітня 2007 року (RadioSvoboda.Ua) – Завтра виповнюється 120 років від дня народження скульптора, драматурга і кінорежисера Івана Кавалерідзе. За походженням грузин, він створив пам’ятники княгині Ользі, Ярославу Мудрому і Тарасу Шевченку та поставив кінофільми про гайдамаків, запорожців і Григорія Сковороду.

Іван Кавалерідзе
Батько Івана Кавалерідзе Васо Кхварідзе був переселений російською владою з Кавказу на Полтавщину. Іван народився 14 квітня 1887 року на хуторі Ладанському неподалік Ромен на Сумщині, згодом навчався у художніх студіях Києва, Петербурґа та Парижа.

Двадцяти чотирьох років скульптор уславився своїм пам’ятником княгині Ользі на Михайлівській площі у Києві, проте вже через 8 років пам’ятник був зруйнований більшовиками. За проектами Кавалерідзе були також зведені пам’ятники Тарасові Шевченку у Полтаві, Сумах та Ромнах.

«У роменському пам’ятнику – в поставі голови, у жесті стиснутої руки, що покоїться на коліні, в усьому силуеті постаті, органічно злитої з п’єдесталом у формі пагорба, – я прагнув передати незбориму внутрішню силу поета, його нерозривний зв’язок з рідною землею».

Кавалерідзе поставив 8 кінофільмів, а його фільм «Прометей» був заборонений за так званий «мистецький формалізм» та «шкідливі націоналістичні ухили». Сталіна особливо обурили у «Прометеї» епізоди збройного спротиву чеченців вторгненню російської армії.

Під час окупації Києва нацистами Кавалерідзе очолював Комітет у справах мистецтв Київської міської управи. Коли ж до міста наблизився фронт, митець відмовився виїхати на Захід:

«Тут минуло моє життя. Тут я створив певні цінності. Це все те, до чого прикипіла моя душа. Я не можу це втратити».

Іван Кавалерідзе помер 3 грудня 1978 року у Києві. Нині тут про митця нагадують його пам’ятники Ярославу Мудрому, Григорію Сковороді та відновлений пам’ятник княгині Ользі.
XS
SM
MD
LG