Доступність посилання

ТОП новини

Збройні сили Сербії: між минулим і майбутнім


Анамарія Рамач Бєлград, 13 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сербії вже третій місяць тривають переговори щодо формування уряду. Президент Сербії Борис Тадич поставив крапку на спекуляції ЗМІ, що посада начальника Генштабу Збройних сил Сербії є однією з проблем у переговорах навколо уряду. З членами розширеної колегії начальника Генштабу Б. Тадич обговорював реформу Війська Сербії.

Президент Б. Тадич та Начальник Генштабу З. Понош погодились, що політичні суперечки у державі не впливають на стабільність Збройних сил. Глава держави зазначив, що він наполягатиме, аби на чолі Генштабу залишився його нинішній начальник.

Генерал, який може перебудувати армію

Генерал Здравко Понош після демократичних змін у Сербії 2000 року перший почав реалізувати перебудову армії. Молодий, енергійний, освічений та комунікативний, він не вкладається у стереотипи, сформовані його попередниками на цій посаді. Завдяки його діям у суспільстві зникає негативний імідж Збройних сил. Однак прогресивні ідеї та інше розуміння патріотизму не всім до вподоби. Генерала особливо не люблять у колах сербських націоналістів. Натомість, він готовий проводити нові зміни у війську: «Люди моєї професії беруть участь у внутрішньо-політичному та партійному житті Сербії, на виборах, коли голосуємо за певне ім’я. Між виборами виконуємо інші обов’язки. На даний момент ми формуємо окремі бригади. В кожному випадку, якщо існує потреба змінити когось на певній посаді, відправити у відставку чи на пенсію, то в сучасній Сербії, у сучасному війську не важко зробити. Я,в кожному разі, не той генерал, якого не можна знайти, коли його хтось шукає».

Скорочення війська неминуче

Згідно з даними, сьогодні Збройні сили Сербії мають приблизно 35000 військовослужбовців, а це вдвічі менше, ніж кілька років тому. В майбутньому особовий склад скоротять ще більше, оскільки в державному бюджеті нема коштів для утримання такої армії. Військовий аналітик Александар Радич пояснює стан Війська Сербії: «Військо Сербії зараз у складній ситуації. Воно десь на роздоріжжі між успадкованою армією часів холодної війни, скомпрометованою в часи невдалих воєнних кампаній дев’яностих років та спробою зробити нову, реформовану армію, яка відповідала б майбутнім потребам Сербії. І при тому могла б вкластися у реальні фінансові можливості".

Майбутня реформа передбачає формування професійної, добре забезпеченої та оплачуваної армії, яка налічувала б не більше 20000 військовослужбовців. До 1 січня 2010 року мала б бути скасована обов’язкова військова служба. Президент та начальник Генштабу погодились, що Військо Сербії має відмовитися від зайвого озброєння, щоб можна було сформувати менші, але оперативніші збройні сили.
XS
SM
MD
LG